Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

TAI: eestlased söövad vähe puu- ja köögivilju

Copy
Köögiviljad.
Köögiviljad. Foto: shutterstock.com

Tervise Arengu Instituut (TAI) küsis terviseuuringus inimestelt lisaks muudele tervist puudutavatele teemadele ka puu- ja köögiviljade ning marjade söömise kohta.

Igapäevaselt söövad vastavalt soovitusele köögivilju (välja arvatud kartul) 11 protsenti ja puuvilju-marju 33 protsenti eestimaalastest. Eesti toidusoovituste kohaselt peaks iga päev sööma vähemalt 300 grammi köögivilju ja vähemalt 200 grammi puuvilju.

Igapäevaselt soovituse kohaselt köögivilju söövaid inimesi leidub rohkem nooremates vanusegruppides, kuid puuvilju ja marju söövaid inimesi pigem vanemates vanusegruppides.

Näiteks vanuses 65–74 söövad minimaalse vajaliku koguse puuvilju ja marju 38 protsenti, kuid köögivilju ainult 8 protsenti inimestest. Meeste seas on vastavalt soovitustele puu- ja köögiviljade sööjaid oluliselt vähem kui naiste seas.

Nende inimeste osakaal, kes sõid nii köögivilju kui ka puuvilju-marju vastavalt soovitusele, oli vaid 8 protsenti.

Piisav puu- ja köögiviljade ning marjade söömine on tasakaalus ja mitmekesise toitumise aluseks. Puu- ja köögiviljad ning marjad sisaldavad palju vett, kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid ja bioaktiivseid ühendeid. Lisaks annavad köögiviljad vähe energiat, mistõttu aitavad ka kehakaalu kontrolli all hoida.

Puu- ja köögiviljades ning marjades sisalduvate ainete kaitsvate omaduste mehhanismidena on loetletud näiteks antioksüdantide aktiivsust, immuunsüsteemi toetamist, mõju vere kolesteroolitasemele, vererõhu alandamist ja antibakteriaalseid omadusi.

Kui palju inimesi sööb köögi- ja puuvilju vastavalt soovitusele.
Kui palju inimesi sööb köögi- ja puuvilju vastavalt soovitusele. Foto: Tervise Arengu Instituut.
Tagasi üles