Ajutreening võib vähendada seljavalu

PM Tervis
Copy
Seljavalu on äärmiselt ebamugav, kuid seda saab leevendada.
Seljavalu on äärmiselt ebamugav, kuid seda saab leevendada. Foto: Shutterstock

Psühhoteraapia, mis muudab inimese uskumusi valu kohta, aitab valu pikaajaliselt leevendada ning muudab valu tekkega seotud ajupiirkondade aktiivsust.

Kroonilisel seljavalul ei ole umbes 85 protsendil juhtudest selget põhjust. Uuringus valu ümberhindamise teraapia kohta oli teraapia mõju oluline ja pikaajaline, kestes suurema osa patsientide jaoks vähemalt ühe aasta, vahendab Med24.

Hirm, vältiv käitumine ja uskumus, et valu tähendab mingit kehalist kahjustust, võivad süvendada kroonilise seljavalu jätkumist. Valu ümberhindamise teraapias (pain reprocessing therapy) haritakse patsiente aju rolli suhtes kroonilise valu tekkes, aidatakse neil ümber hinnata valu selliste liigutuste ajal, mille tegemist on seni välditud, ning aidatakse tegeleda emotsioonidega, mis võivad valu halvendada.

Valu ümberhindamise teraapias õpivad patsiendid, et krooniline valu on suures osas aju enda toodetud valehäire. Seda tõde pidevalt korrates on võimalik valu vähendada või elimineerida. Teraapia abil rahunevad valuga tegelevad ajupiirkonnad nii rahuoleku ajal kui ka selga sirutades. Praegu vajab meetod veel tööd, et see saaks olla universaalselt kättesaadav.

Uuringus osales 151 täiskasvanut, keskmine vanus 41 aastat, kellel oli kerge-mõõduka raskusega primaarne krooniline seljavalu keskmiselt kümne aasta jooksul. Tegemist oli aktiivsete suhteliselt hästi haritud inimestega. Uuritavad jagati kolmeks: valu ümberhindamise teraapia, platseebo ja tavaravi grupp.

Pärast ravi esinesid gruppide vahel suured erinevused. Keskmine valuskoor oli teraapiat saanutel 1,2 palli, platseebogrupis 2,8 palli ja tavaravi grupis 3,1 palli. Valu ümberhindamise teraapiat saanud patsientidest kaks kolmandikku olid ravi lõpuks valuvabad või peaaegu valuvabad.

Uurijad ütlevad, et valu ümberhindamise teraapia mõju käis peamiselt selle kaudu, et patsientidelt võeti ära uskumus, nagu tähendaks seljavalu koekahjustust. Kui patsiendid mõtlevad valust kui millestki ohutust, mitte ohtlikust, võivad nad ise muuta valu võimendavaid närvivõrgustikke ja nende tegevust neutraliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles