Kas madala kvaliteediga uni võib nooruki arengut mõjutada?

PM Tervis
Copy
Noorukieas vajab keha normaalseks toimimiseks rohkem und. Teismeline peaks magama vähemalt 8-10 tundi.
Noorukieas vajab keha normaalseks toimimiseks rohkem und. Teismeline peaks magama vähemalt 8-10 tundi. Foto: Shutterstock

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse (CDC) uuringust ilmnes, et vaatamata une tähtsusele ei maga paljud inimesed piisavalt. Tulemustest selgus, et 37 protsenti ameeriklastest magab öösel vähem kui seitse tundi. Põhjusteks märgiti enamasti stress, aga ka unehäired.

Uuringud näitavad, et uni võib mängida suurt rolli aju tervises, südame-veresoonkonna tervises, ainevahetuses, immuunsüsteemis ja mujal. Lisaks on uni oluline mälu, kriitilise mõtlemise ja üldise kognitiivse funktsiooni jaoks, kirjutab Medical News Bulletin.

Massachusettsi uuringus uuriti madala kvaliteediga une võimalikke mõjusid teismeliste aju arengule. Tulemused avaldati ajakirjas Cerebral Cortex Communications.

Antud uuringusse kuulus 5566 last, kelle keskmine vanus oli 10 aastat. Leiud näitasid, et madala kvaliteediga und, mida iseloomustavad sagedased ärkvelolekuperioodid, ebanormaalsed hingamismustrid une ajal ja lühem uneaeg, seostati kognitiivse tervise halvenemisega. See hõlmas tähelepanu vähenemist, kognitiivset paindlikkust ja füüsilisi muutusi paljudes aju osades, nagu hipokampus, väikeaju ja talamus. Need kolm ajupiirkonda vastutavad mälu, õppimise, ruumi tajumise, tasakaalu ja suhtlemise eest.

Mida vähem nooruk magab, seda kehvem on tema kognitiivne võimekus. Teadlased soovitavad 13–18-aastastel noorukitel magada kaheksa kuni kümme tundi ööund. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles