Ekspert selgitab, kes ei peaks jooma piparmünditeed

PM Tervis
Copy
Ingver on üks looduslikest antibiootikumidest.
Ingver on üks looduslikest antibiootikumidest. Foto: Shutterstock

Kui söögiga sai liialdatud, aitavad mõned lihtsad nipid enesetunnet parandada.

«Kõigepealt püüa jääda rahulikuks ja ära muretse. Kui oled stressis, toodab seedesüsteem vähem seedimiseks vajalikku hapet ja ensüüme. See omakorda pikendab kehvemat enesetunnet ja soodustab puhituste teket. Selle asemel mine jalutama. See ergutab seedimist. Kasvõi 20 minutit on parem kui mitte midagi,» soovitab funktsionaalse toitumise terapeut Eliisa Lukk.

«Kõige raskem on uksest väljasaamine. Kui see ületatud, võid kindel olla, et oled endale pärast tänulik. Liikumine olgu kindlasti rahulik, mitte päris treening, mis võib hoopis seedimist aeglustada.»

Tee ingveriteed. «Nagu enamik asju toitumises – värske on parim,» ütleb Lukk. Värske ingverijuur aitab kergendada ärritust maos ja kiirendada seedetrakti tööd. «Viiluta sõrmeotsasuurune tükk ingverit näiteks termoskruusi, vala peale keev vesi ja lase tal 15 kuni 20 minutit seista, enne kui asud lonksu kaupa rahulikult jooma.» Kui soovid, võid lisada mõne viilu sidrunit.

Ka piparmünditee võib olla abiks. Neile, kellel on reflukshaigus, Lukk piparmünditeed ei soovita. Piisav vedeliku tarbimine on oluline. «Kuid ülesöönuna ära joo korraga liiga palju, pigem lonksude kaupa,» sõnab toitumisterapeut. «Parim on siiski ennetamine!» toonitab Lukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles