See tegevus parandab astmahaigete elukvaliteeti

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus parandab astmahaigete elukvaliteeti.
Füüsiline aktiivsus parandab astmahaigete elukvaliteeti. Foto: Shutterstock

Ida-Anglia ülikooli uuringute kohaselt võib kehaline aktiivsus parandada astmahaigete haigussümptomeid ja elukvaliteeti, kirjutab Medical Xpress

Teadlased uurisid, kas kehalise aktiivsuse sekkumised nagu aeroobne treening ja jõu- või vastupidavustreening parandab astmahaigete elukvaliteeti. 

Tulemused näitasid, et sekkumised toimisid, kuid astmahaigetel esines raskusi nende sooritamisega. Raskusi valmistas trenni liikumine või ei sobinud inimestele, kellel olid täiendavad tervisehäired. Meeskonna hinnangul võivad videokohtumised, nutikellad ja mobiilirakendused neid takistusi leevendada. Teadlased uurisid 25 erinevat uuringut, milles osales 1849 astmahaiget. 

«Füüsiline aktiivsus on astmahaigete puhul väga oluline. 150 minutit mõõdukat aktiivsust omab palju eeliseid, sealhulgas paraneb kopsufunktsioon,» sõnas UEA Norwichi meditsiinikooli professor Andrew Wilson.

Varasemad uuringud on näidanud, et astmahaiged on vähe aktiivsemad ja istuva elustiiliga. 

Teadur Leanne Tyson märkis, et füüsilise aktiivsuse sekkumistel oli märkimisväärne kasu elukvaliteedi parandamisel ja astma sümptomite vähendamisel. 

«See on oluline leid, sest patsientide nõustamine oluliste käitumismuutuste tegemisel võib tervisenäitajaid pikas perspektiivis parandada,» lisas Tyson. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles