KOKKUVÕTE ⟩ Nädala kõige loetumad terviseuudised

PM Tervis
Copy
Koroonanumbrid lõid maailmas sel nädalal rekordeid.
Koroonanumbrid lõid maailmas sel nädalal rekordeid. Foto: Shutterstock

Aasta kõige depressiivsema päevaga alanud nädalal pakkus terviseportaali lugejatele kõige rohkem huvi koroona. Möödunud nädal tõi nii Eestis kui ka mitmel pool mujal uusi koroonanakkuse rekordeid. 

1. Kergekujuline Covid-19 võib kaasa tuua argielu häiriva probleemi

Dalhousie ja teiste Kanada ülikoolide uue uuringu kohaselt on üle 50-aastastel kerge või mõõduka Covid-19 korral liikuvuse ja füüsilise funktsiooni halvenemise suurem oht isegi siis, kui neil ei olnud vaja haiglaravi. See näitab, et koroona on jätkuvalt kõige suuremaks ohuks vanemaealistele.

2. Aasta kolmandat esmaspäeva kutsutakse kõige depressiivsemaks päevaks

peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa.
peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa. Foto: Tairo Lutter

Aasta alguse muudab kõige keerulisemaks pime pühadejärgne periood. «Pühadeaeg toob paljudele rõõmu, kuid seevastu aasta alguses tuleb väike tagasilöök. Pime ilm, igapäevased kohustused, töörutiinid ja saabuvad arved võivad alandada meeleolu,» räägib Anna-Kaisa Oidermaa. MTÜ Peaasjad pakub välja mitmeid lahendusi, kuidas kevadeni vastu pidada. 

3. Tõhustusdoosiga on kaitstud iga teine vanemaealine ja iga kolmas täisealine

Eestis on Covid-19 vastu lisa- või tõhustusdoosiga kaitse saanud 344 166 inimest, täisealistest on tõhustusdoosi teinud iga kolmas ja vanemaealistest ehk 60+ vanuserühmas juba iga teine.

4. Levinud harjumus võib esile kutsuda südameprobleemi

Uuring, mis avaldati ajakirjas Nature Cardiovascular Research, on esimene, mis näitab seost suurenenud joomise ja kodade virvendusarütmiaga seotud haiglakülastuste vahel suurel elanikkonnal. Samuti on see esimene, mis seostab ägeda alkoholitarbimise suurema kodade virvendusarütmia esinemissagedusega isikutel, kel pole seda varem diagnoositud.

5. Teadlased selgitasid välja, millest tuleb suur osa koroonavaktsiinide kõrvalmõjudest

Paljudel juhtudel võib kergemate vaktsiinide kõrvaltoimete taga olla platseebo kuri kaksikvend ehk notseebo. Kontrollrühmaga läbiviidud katsetes kurtis ebameeldivate kõrvalmõjude üle 35 protsenti soolvee ehk platseebo saajatest. Ehtsat vaktsiini saanutest andis peale üht doosi kõrvalmõjudest teada aga 46 protsenti inimestest. Pärast teist doosi teatas kõrvalmõjudest 32 protsenti platseebo- ja 61 protsenti vaktsiinisaajatest. Soolvett saanud inimesed kurtsid enim peavalu, väsimuse ja valu üle, kirjutab The Scientist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles