Miks vajavad naised rohkem und kui mehed?

PM Tervis
Copy
Naised vajavad rohkem und kui mehed.
Naised vajavad rohkem und kui mehed. Foto: Shutterstock

Uni on vältimatu ning elutähtis osa, mis tagab ka hea tervise. Healthline pani kirja selgituse, miks vajavad naised veidi rohkem und kui mehed ning lisas näpunäiteid, kuidas paremini magada. 

Puudub konkreetne ja ühtne teadmine selle kohta, kui palju rohkem unetunde naised meestega võrreldes vajavad. Fakt on see, et iga täiskasvanud inimene vajab ööpäevas 7–10 tundi und. 

Mitmed uuringud, mis on võrrelnud naiste ja meeste uneharjumusi ning une kulgu, on leidnud, et erinevused taanduvad peamiselt käitumuslikele ja bioloogilistele muutujatele, mis erinevatel eluetappidel muutuvad. Mis puudutab soolisi erinevusi, siis uuringud on näidanud, et naised vajavad 11–13 minutit rohkem und kui mehed. 

2014. aasta uneuuring näitas, et naistel on unetuse tekkimise risk 40 protsenti kõrgem kui meestel, mistõttu vajavad naised ka rohkem und. Samuti on naistel suurem risk rahutute jalgade sündroomi ja uneapnoe tekkeks. Mõlemad sündroomid häirivad nii elu- kui ka unekvaliteeti. 

Menstruatsiooniga seotud hormoonide kõikumised võivad raskendada uinumist ja häirida und. Sama kehtib ka raseduse kohta, eriti kui hormoonide taseme muutused trimestrite jooksul muutuvad. Raseduse ajal tunnevad naised kõige rohkem väsimust, uimasust, sagedase urineerimise vajadust ja hingamisprobleeme. Kõik see häirib kvaliteetset ööund. Hormoonide kõikumine perimenopausi ja menopausi ajal võib põhjustada kuumahooge ja öist higistamist. 

Uneapnoe tekkerisk suureneb pärast menupausi. 

Unevajadus muutub elu jooksul. Üldiste soovituste järgi peaks inimesed magama 

  • sünnist kuni kolme kuuni vähemalt 14–17 tundi;
  • 4–11 kuused imikud 12–16 tundi; 
  • ühe- ja kaheaastased 11–14 tundi; 
  • kolme- kuni viieaastased 10–13 tundi; 
  • 6–12-aastased 9–12 tundi; 
  • 13–18-aastased 8–10 tundi; 
  • 18–64-aastased 7–10 tundi; 
  • 65–aastased ja vanemad 7–8 tundi. 

Hea une jaoks tuleb luua vastav keskkond. Magamistuba peaks olema pime, vaikne ja mugav. Ärkamisaeg ja magama minemise aeg peaks olema iga päev sama, seda ka nädalavahetusel. Kolm tundi enne magama minemist ei tasuks süüa, samuti tuleks vältida alkoholi tarbimist. Vähendage uneaja saabudes kokkupuuteid ekraanidega. Enne magama minemist tehke midagi lõõgastavat, näiteks mediteerige, venitage, lugege raamatut või võtke kuuma vanni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles