Teadlased avaldavad, kuidas panna keha uusi veresooni kasvatama

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Teadlaste sõnul on üks tõhus viis diabeedikahjustuste vastu võidelda, kui aktiveerida füüsilise aktiivsusega loomulik süsteem, mille käigus kasvatab keha uusi veresooni, vahendab Medical Xpress.

Angiogenees on võime moodustada uusi veresooni. Diabeet mitte ainult ei kahjusta olemasolevaid veresooni, vaid takistab ka loomupärast võimet uusi veresooni kasvada, väidavad Georgia meditsiinikolledži vaskulaarbioloogia keskuse eksperdid.

Nüüd on teadlastel esimesed tõendid selle kohta, et diabeediga silmitsi seistes võimaldab isegi üks 45-minutiline mõõduka intensiivsusega treeningseanss angiogeneesi aktiveerida.

Nimelt aitab kehaline aktiivsus transportide endoteelirakkudesse, mis on vajalikud uute veresoonte kasvuks, rohkem valku ATP7A. See lükkab angiogeneesi käima, teatavad teadurid ajakirjas The FASEB Journal.

Nii 2. tüübi diabeedi loommudeli kui ka väikese hulga tervete 50-aastaste inimeste puhul tõstis kaks nädalat mõõdukat füüsilist aktiivsust ATP7A taset endoteelirakkudes.

Teadlased märgivad, et aktiivsus ei mõjutanud oluliselt hiirte kaalu, kuid soodustas veresoonte kasvu.

Kui hiirte puhul on mõõdukas füüsiline aktiivsus lustimise eesmärgil jooksurattas tuhatnelja vihumine, siis inimeste puhul on selleks näiteks jalgrattasõit, ujumine, kiire kõnd või sörk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles