3 lihtsat harjumust, mis aitavad kõhurasvast vabaneda

PM Tervis
Copy
Kõhurasva hulga alandamiseks on väga oluline kardiotreening, näiteks treppidest käimine, kiire kõnd või jalgrattaga sõitmine.
Kõhurasva hulga alandamiseks on väga oluline kardiotreening, näiteks treppidest käimine, kiire kõnd või jalgrattaga sõitmine. Foto: Shutterstock

Püksivärvlist üle pressivast kõhurasvast priiks saamine on levinud treeningute eesmärk. Rasvakaotuse tarvis on esimesi samme elustiili kohandamine. Tuleb süüa tervislikult, teha jõutreeningut ja lisada regulaarset kardiotrenni, kirjutab tervisliku elustiili ajakiri Eat This, Not That.

Kehas on kaks peamist rasvatüüpi – nahaalune ja vistseraalne. Viimane koondub siseorganite ümber ja suurendab näiteks diabeedi ja südamehaiguste riski. Suure hulga vistseraalse rasva tunnus on nii-öelda õllekõht.
Kõhuõõnerasva koguse vähendamine on õnneks üsna lihtne – treeningusse tuleb kaasata mõned kardioharjumused.

Lõpetage trenn kardiotreeninguga 

Kui teete regulaarselt jõutreeningut ega tegele teistel päevadel ajapiirangu tõttu kardiotreeninguga, saate seda teha treeningu lõpus. Kõndige näiteks 10–15 minutit kaldega jooksulindil, sõitke jalgrattaga või käige mööda treppe. Kui need tegevused ei meeldi, võib suunduda ka kiirkõnnile.
Kardioharjutusi on lihtne argiellu sulandada, näiteks lifti asemel trepist minnes või parkla kaugemasse otsa parkides, nii et tööle suundumine nõuab lisasamme. Iga pisike asi aitab vormis püsida.

Tehke intervalltreeningut

Vistseraalse rasva paneb hõlpsalt haihtuma intervalltreening, mille võiks lisada kardiorutiini. Intervalltreeningut võiks teha vähemalt üks kuni kaks korda nädalas.
Näiteks 15–20-sekundiline sprint, millele järgneb 20–40-sekundiline puhkus – seda korrata 10 korda.
Või näiteks teha 30-sekundiline sprint, millele järgneb kaks minutit puhkust – korrata 5–8 korda.

Puhkeperioodil harrastage kerget kardiotreeningut

Jõuharjutuste seeriate vahel saate puhkeperioodi osana teha madala intensiivsusega kardiotreeningut. See on hea viis täiendava aeroobse koormuse saamiseks ning seda saab kasutada pulsi kõrgel hoidmiseks ja täiendavaks kaloripõletuseks. Mõned puhkeperioodi harjutused on näiteks hüppenööriga hüppamine, kerge rattasõit või kiirkõnd. Seadke eesmärgiks teha kerget koormust andvaid kardioharjutusi korraga 45–60 sekundit.
Copy

Märksõnad

Tagasi üles