KOKKUVÕTE ⟩ Loe, millised olid selle nädala kõige olulisemad terviseuudised

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Postimehe terviseportaal pani kokku mööduva töönädala kõige olulisemad terviseuudised. 

1. WHO: oodata on veel ahvirõugetega seotud surmajuhtumeid

Pärast seda kui Hispaania andis teada kahest ahvirõugete viirusega seotud surmast sõnas Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regiooni vanemametnik Catherine Smallwood, et arvestades ahvirõugete jätkuvat levikut Euroopas, eeldavad nad edasisi surmajuhtumeid.

Samas märkis ta, et enamikul juhtudest möödub haigus ravi vajamata. «Teade ahvirõugetega seotud surmadest ei muuda meie hinnangut Euroopa haiguspuhangule,» lausus ta.

2. Märgid, mis viitavad varases järgus maksavähile

Maksavähi riskiteguriteks on B- ja C-hepatiit ehk viiruslik maksapõletik ning maksatsirroos, viirusliku põletiku või alkoholi liigtarvitamise tagajärjel tekkinud maksahaigus. Haigus võib kulgeda ilma sümptomiteta, kuid on vaegused, mis võivad vähile viidata. Nendeks on: parema roidekaare all kombeldav tihke moodustis, raskustunne või valu paremal ülakõhus, valu parema abaluu piirkonnas, isutus, seletamatu kaalulangus, naha või silmade kollasus.

3. Millised muutused toimuvad lapse ajus, kui ta magab vähem kui 9 tundi?

Marylandi ülikooli meditsiinikooli uuring leidis, et ebapiisav uni lapseeas on seotud kognitiivsete raskuste tekkega hilisemas eas. Lastel, kes magasid öösel vähem kui üheksa tundi, oli ajus vähem hallainet või väiksem maht ajupiirkondades, mis vastutasid tähelepanu ja mälu eest, võrreldes nende lastega, kelle uni oli pikem.

4. Alkoholi joomine ei põhjusta ainult tervisehäireid, vaid kiirendab ka vananemist

Oxfordi teadlased on avaldanud geenipõhise analüüsi tulemused, mis viitavad sellele, et alkohol kiirendab vananemist. Uuringus vaadeldi telomeeride pikkust, mida peetakse bioloogilise vananemise näitajaks. 

Võrreldes alla kuue ühiku alkoholi joomisega nädalas (umbes kaks suurt 250 ml veiniklaasi), oli rohkem kui 29 ühiku alkoholi joomine nädalas (umbes kümme 250 ml klaasi 14 mahuprotsendilist alkoholi) seotud ühe- kuni kaheaastase vanusega seotud muutusega telomeeride pikkuses. Isikutel, kellel oli diagnoositud alkoholitarbimise häire, olid telomeerid oluliselt lühemad kui kontrollrühmal. Vanuse suhtes tähendab see, et erinevus oli vahemikus kolm kuni kuus aastat.

5. USA kuulutas ahvirõuged rahvatervise hädaolukorraks

USA presidendi Joe Bideni valitsus kuulutas neljapäeval ahvirõuged rahvatervise hädaolukorraks, mis peaks aitama vabastada uusi rahalisi vahendeid, aitama koguda andmeid ja võimaldama värvata täiendavat personali võitluseks selle haiguse vastu.

Ühendriikides on tuvastatud praeguseks üle 6600 juhtumi, neist umbes veerand New Yorgi osariigis. USA on siiani laiali jaganud umbes 600 000 algselt rõugete vastu välja töötatud vaktsiini Jynneos, kuid see on siiski märkimisväärselt vähem, kui oleks vaja neile ligi 1,6 miljonile inimesele, keda peetakse suurimaks riskirühmaks ja kes vajavad vaktsiini kõige rohkem.

TASUB TEADA!

Kui pikalt peab koroonahaige isolatsioonis olema?

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel rääkis portaalile Med24, et koroonaviirusega nakatunud peavad jääma isolatsiooni viieks päevaks. Sama soovitatakse ka lähikontaktsetele.

Tallinna kesklinnas saab vabas õhus tasuta trenni teha

Augustis saab kolmapäeviti osa võtta enesekaitse treeninguist ja neljapäeviti jooksutrennist. Joogatrennid toimuvad kolmapäeviti Hirvepargis ning tantsutrennid reedeti Reidi tee promenaadil Inglirannas. Ka enesekaitse ja jooksutrennid toimuvad Reidi tee promenaadil. Jooksutrennid algavad Russalka monumendi juurest, enesekaitse treeningud toimuvad Reidi tee promenaadil Tallinna sildi juures.

Töövõimetuslehti saavad väljastada ka õed

Tervise- ja tööminister Peep Peterson allkirjastas määruse muudatused, millega antakse töövõimetuslehtede avamise ja lõpetamise õigus ka õdedele.Määruse jõustumisega muutub töövõimetuslehtede avamine ja lõpetamine lihtsamaks ning töövõimetuslehti saab edaspidi avada ja lõpetada ka sidevahendite teel. Samuti on töövõimetuslehe avajal edaspidi võimalik lisada töövõimetulehe eeldatav lõppemise kuupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles