Ohtlik luumurd tabab teatud piirangute korral sagedamini

PM Tervis
Copy
Piisavas koguses vitamiinide ja mineraalide omastamiseks tuleb esmalt üle vaadata oma toidulaud.
Piisavas koguses vitamiinide ja mineraalide omastamiseks tuleb esmalt üle vaadata oma toidulaud. Foto: Shutterstock

Uuring, milles osales üle 26 000 keskealise Ühendkuningriigi naise, näitas, et taimetoitlastel oli 33 protsenti suurem reieluukaela murru risk võrreldes segatoidulistega. Põhjus võib aga peituda vähestes toitumisalastes teadmistes. 

Leedsi ülikooli uuringus, mis avaldati ajakirjas BMC Medicine, uuriti reieluukaela murdude riski aeg-ajalt liha söövate; kala, ent mitte liha söövate inimeste ja taimetoitlaste hulgas.

26 318 naise seas täheldati ligikaudu 20 aasta jooksul 822 reieluukaela murru juhtu, mis moodustas veidi üle kolme protsendi valimist. Pärast selliste tegurite arvesse võtmist nagu suitsetamine ja vanus, olid taimetoitlased ainus rühm, kellel oli kõrgenenud reieluukaela murru risk.

Teadlased rõhutavad vajadust põhjalikumalt uurida täpseid põhjuseid, miks taimetoitlastel oli suurem murdude oht. Nad ei julgusta taimetoitlusest loobuma, vaid toovad välja, et teatud taimetoitlaste menüü võis olla ebatervislik, kuna inimesed pole osanud toite õigesti asendada.

Kuidas saab taimetoitlane luustikku hoida?

Puu- ja köögiviljad sisaldavad toitaineid, mida seostatakse luude parema tervisega: K-vitamiini, boori, kaaliumi, magneesiumi ning C-vitamiini.

Valgud on vajalikud luude ehitamiseks, kuid ka kaltsiumi paremaks omastumiseks. Siiski tuleks vältida ülemäärast valkude tarbimist. 

Alakaal (kehamassi indeks alla 20) on luuhõrenemise riskiteguriks, mistõttu on oluline püsida normaalkaalus (KMI 20–25).

Liigne soolatarbimine on seotud kaltsiumi väljutamisega organismist, mistõttu tuleks soola tarbida mõõdukalt.

Allikas: vegan.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles