Bill Gates aitas välja selgitada kolm peamist vähi ennetatavat riskitegurit

PM Tervis
Copy
Bill Gatesi rahastatud uuring viitab, et tervislikud eluviisid aitaksid ennetada olulist hulka vähijuhtumitest.
Bill Gatesi rahastatud uuring viitab, et tervislikud eluviisid aitaksid ennetada olulist hulka vähijuhtumitest. Foto: Shutterstock

Peaaegu pooled vähist põhjustatud surmajuhtumid võivad olla ülemaailmselt tingitud ennetatavatest riskiteguritest, sealhulgas kolmest peamisest ohust: suitsetamine, liigne alkoholitarbimine ja kõrge kehamassiindeks, kirjutab CNN.

Ajakirjas The Lancet avaldatud uuringus ilmnes, et 44,4 protsenti kõigist vähisurmadest ja 42 protsenti kaotsi läinud tervena elatud aastatest võisid 2019. aastal olla tingitud ennetatavatest riskiteguritest.

«Meile teadaolevalt kujutab see uuring endast seni suurimat jõupingutust riskiteguritest põhjustatud vähi ülemaailmse koormuse kindlakstegemiseks ning panustab tõendite hulka, mille eesmärk on hinnata konkreetsete vähivormidega seotud koormust riiklikul ja rahvusvahelisel tasandil ning globaalselt,» kirjutas Washingtoni ülikooli tervisemõõdikute– ja hindamisinstituudi (IHME) direktor dr Chris Murray koos kolleegidega uuringus.

Bill & Melinda Gatesi fondi rahastatavas teadustöös analüüsiti riskitegurite ja vähi vahelist seost, kasutades IHME ülemaailmse haiguskoormuse projekti andmeid.

Projekti käigus kogutakse ja analüüsitakse globaalselt puude- ja surmajuhtumite andmeid. Murray ja tema kolleegid uurisid aastatel 2010–2019 vähktõvega seotud surmajuhtumeid ja puudeid 204 riigis, keskendudes 23 vähitüübile ja 34 riskifaktorile.

Selgus, et 2019. aastal olid mõjutatavate riskiteguritega seotud enim surmajuhtumid, mille põhjustas hingetoru-, bronhi- või kopsuvähk. 

Kõige suuremateks riskiteguriteks osutusid suitsetamine, liigne alkoholitarbimine ja kõrge kehamassiindeks.

Andmed näitasid samuti, et riskiteguritega seotud vähisurmade juhtumid on tõusuteel, olles kasvanud kogu maailmas 2010–2019 aastatel 20,4 protsendi võrra. Ülemaailmselt olid sellest kasvust 2019. aastal mõjustatud enim viis piirkonda: Kesk-Euroopa, Ida-Aasia ja Põhja-Ameerika, Ladina-Ameerika lõunaosa ja Lääne-Euroopa.

«Need leiud rõhutavad, et märkimisväärset osa vähist on võimalik ennetada sekkumiste kaudu, mille eesmärk on vähendada kokkupuudet teadaolevate vähiriskiteguritega, kuid ka seda, et suur osa vähikoormusest ei pruugi olla praegu hinnatud riskitegurite kontrollimise kaudu välditav,» kirjutasid teadlased. «Seega peavad vähiriski vähendamise jõupingutused olema ühendatud kontrollistrateegiatega, mis hõlmavad jõupingutusi varajase diagnoosimise ja tõhusa ravi toetamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles