See tegevus muudab lapsed targemaks

PM Tervis
Copy
Füüsiliselt aktiivsed õpilased on targemad.
Füüsiliselt aktiivsed õpilased on targemad. Foto: Shutterstock

Granada ülikooli teadlaste uuring näitab, et koolilapsed, kes teevad füüsilisi tegevusi on paremate akadeemiliste tulemustega. 

Sel nädalal ajakirjas JAMA Network Open avaldatud töö on näidanud, et umbes kuus kuud regulaarset kehalist aktiivsust parandavad kogu intelligentsust, eriti kristalliseerunud intelligentsust. Viimane on seotud verbaalse sõnavara ja elu jooksul kooli kontekstis omandatud tarkusega.

Füüsiline liikumine parandas ka kognitiivset paindlikkust, mis tähendab võimet kohaneda muutuvate ülesannete või olukordadega ning hoida ja ka nihutada tähelepanu erinevate tegevuste vahel. 

Lisaks näitasid tulemused, et lastel paranes ka üldine õppeedukus, suurim edasiminek oli matemaatikas, kirjutab Medical Xpress

«Siit üks tähelepanek vanematele: kui teie laps ei saa häid hindeid, siis ärge karistage neid sellega, et keelate trenni minna, tehke hoopis vastupidi,» rääkis Granada ülikooli professor ja uuringu juhtivteadur Francisco Ortega. 

Lõpuks väidavad teadlased, et selles uuringus läbiviidud kehalise harjutuse tüüp on ülekantav koolikeskkonda. Treeningprogramm põhines rühmamängudel, väliväljakul jooksmisel ja jõuharjutustes enda või partnerite kehakaaluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles