Tervislik toituja järgib neid nelja reeglit

PM Tervis
Copy
Tervislikud toiduvalikud sõltuvad meist endist.
Tervislikud toiduvalikud sõltuvad meist endist. Foto: Shutterstock

Tasakaalustatud toitumine on hea ja tugeva tervise aluseks. Organism peab saama elutegevuseks piisavas koguses energiat ja toitaineid. Ühekülgne toitumine võib viia tõsiste haiguste tekkimiseni. 

Selleks et toitumine oleks tervislik ja tasakaalustav, soovitab Tervise Arengu Instituudi lehekülg toitumine.ee järgmisi tegevusi: 

1. Söö vastavalt vajadusele 

Toidust saab organism energiat ja toitaineid, kuid täpne vajadus sõltub vanusest, eluviisist ja muudest teguritest. Lihtne reegel: söö nii palju, kui su organism vajab ja ära kulutab. 

Energiat kulub põhiainevahetusele ehk hingamiseks, toidu seedimiseks, mõtlemiseks, südame tööks, kuid seda läheb vaja ka liikumiseks. Näiteks on teismelise energiavajadus suurem kui vanemas eas inimese oma, raseduse ja rinnaga toitmise ajal suureneb osa toitainete vajadus, füüsiliselt aktiivse inimese energiavajadus on suurem kui kontoritöö tegijal. Keskmiseks päevaseks energiavajaduseks loetakse naistel 2000 kcal ja meestel 2600 kcal.

2. Söö tasakaalustatult 

Selleks et toitumine oleks tasakaalus ja mitmekesine, tuleks süüa toidupüramiidi soovituse järgi. Püramiidil on toodud viis põhitoidugruppi, neist igast peaksid sööma midagi iga päev. Püramiidi tipuosas on aga magusad ja soolased näksid, mida organism toimimiseks ei vaja ning neid tuleks süüa harva ja väikestes kogustes.

Rohkem tuleks süüa täisteratooteid, köögivilju, puuvilju, kalaroogasid, pähkleid. Piirata võiks magusate piimatoodete söömist, nagu jogurt või kohukesed, aga ka sea- ja veiseliha, mis on soolarikkad ja sisaldavad küllastunud rasvhappeid. Muidugi tasuks piiri pidada ka magusate ja soolaste snäkkidega ja karastus- ning mahlajookidega. 

Toidupüramiid.
Toidupüramiid. Foto: Tervise arengu instituut

3. Mõõdukalt võib süüa kõike

Levinud on arusaam, et kõik maitsev on tervisele kahjulik või teeb paksuks. Siiski pole see nii hull, et peaks lemmikutest kommidest või koogitükist täielikult loobuma. Tähtis on see, et toidupüramiidi alumised osad oleks esindatud. Süüa võib kõike, kuid õigetes kogustes ja sageduses.

4. Söö mitmekesiselt 

Väga tihti on ühekülgse toitumise põhjuseks rutiin ja harjumused. Aeg-ajalt tuleks toidusedel üle vaadata, et kogu aeg samu toite süües ei jääks toitumine ühekülgseks.

Mitmekesine ja tasakaalustatud menüü peaks sisaldama toite erinevatest toidugruppidest, kuid varieerida tuleks toite ka ühe toidugrupi sees. Näiteks erinevad puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Süües mitmekesiselt, saad vajalikke toitaineid, organism on tervem ja täidab oma ülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles