Näljutamine ei ole lahendus, kuidas kaalu kaotada

Irina Tamme
, Fitlapi toitumisnõustaja
Copy
Kui on soov kaalu langetada, siis ei tohi ennast näljutada.
Kui on soov kaalu langetada, siis ei tohi ennast näljutada. Foto: Shutterstock

Elame infoühiskonnas ning see tähendab, et igast suunast tuleb palju erinevat informatsiooni peale ning selles kõiges orienteeruda on väga keeruline. Sageli ei osata valida endale kaalu langetamiseks õiget meetodit, sest ei teata lihtsalt, mis see parim siis on. Üks põhilisi vigu, mida inimesed teevad, on see, et arvatakse, et kaalu langetades võib kaloreid lõpmatuseni vähendada.

Nii see paraku pole, ka ülekaaluga võideldes vajame toitu ja ei saa oma päevast kaloraaži aina madalamaks kärpida.

Keha vajab toimimiseks energiat

Probleem ongi selles, et paljud ei tundu mõistvat, et keha ei tööta ilma energiata, ka tühi kott ei seisa ju püsti. Ei mõelda sellele, miks me peame üldse sööma ja milleks toitu vajame. Loomulikult on arusaadav, et keegi ei mõtle igapäevaselt, kuidas meie organism toimib – kuidas organid töötavad, kuidas veri ringleb, kuidas toodetakse hormoone ja antikehasid, kuidas kõik protsessid kehas toimuvad. Siiski on oluline teada, et kehas ei toimu midagi niisama, kõigeks on vaja energiat ja seda saamegi toidust. Isegi kui soovime kaalu langetada, ei saa jätta organismi vajalikust energiast ilma. Kui sööme liiga vähe, siis lisaks sellele, et lõpuks kaal ei lange, paneme ohtu ka oma tervise.

Ainevahetus aeglustub

Kui päevane toidust saadav energiahulk on liiga väike, põhjustab see ainevahetuse aeglustumist. Negatiivne aspekt selle juures on, et aeglustunud ainevahetus säilib ka pärast liialt ekstreemse dieedi lõpetamist. See tähendab, et isegi kui hakatakse rohkem sööma, siis ainevahetuse kiirus ei taastu kohe eelnevale tasemele.

See on ka üks põhjusi, miks liialt ekstreemseid dieete pidades tavaliselt kõik kaotatud kilod, ja enamgi veel, tagasi tulevad, kui hakatakse taas normaalselt sööma. Ainevahetuse aeglustumine ei lase ka kaalunumbril liikuda soovitud suunas ja tekib kaaluseisak - keha läheb säästurežiimile, et energiat kokku hoida. Just seetõttu ei tohikski oma päevast kaloraaži liialt madalaks lasta, kindlasti ei tohiks see olla alla baasenergiavajaduse.

Tekivad suuremad terviseprobleemid

Liigne kalorite kärpimine võib kaasa tuua ka luude hõrenemise, sest liialt ekstreemsed dieedid põhjustavad östrogeeni ja testosterooni tasemete langust. Need on hormoonid, mis on seotud luurakkude moodustamisega ning nende madal tase võib põhjustada luude hõrenemist, mis omakorda toob kaasa suurenenud riski luumurdude tekkeks. Samuti hakatakse sageli dieeti pidades ka kõvasti rohkem treenima ning see suurendab stressihormoonide taset kehas, millel on omakorda mõju luutihedusele.

Samuti võib liigne kaloridefitsiit kaasa tuua immuunsuse languse ja seega suurema vastuvõtlikuse erinevatele haigustele, seda eriti spordiga tegelevate inimeste seas. Vähendades liigselt toidust saadavat energiahulka ning kombineerides seda treeningutega, koormatakse organism ära ning see viibki immuunsüsteemi nõrgenemiseni.

Allikas: Fitlapi blogi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles