Teadlased otsivad viise, kuidas aidata teismelistel rohkem magada

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kooliaasta alguses on paljudel lastel keeruline uue unegraafikuga kohaneda ning see võib kaasa tuua päevast väsimust ning meeleolu ja keskendumisvõime langust. Üldiste soovituste kohaselt vajavad noored kaheka kuni kümme tundi ööund, et säilitada hea füüsiline tervis, emotsionaalne heaolu ja õpitulemused, kirjutab Medical Xpress

Värskelt ajakirjas SLEEP avaldatud RUSHi uurimused heidavad valgust sellele, kuidas noorukid saaks rohkem unetunde. 

«Teismeline kogeb palju muutusi,» ütles psühhiaatria ja käitumisteaduste dotsent Stephanie J. Crowley ning lisas, et üks puberteediea muutustest puudutab just unebioloogia muutust. 

«Und kontrollivad ajusüsteemid muutuvad nii, et noorukil on lihtsam ärkvel püsida hilisema kellaajani. Üks neist süsteemidest – 24-tunnine ööpäevane kell,» selgitas Crowley. 

Seega on kaks konkureerivat jõudu. Üks on kooli tõttu varem magama minemine ja teine ​​on bioloogiline muutus, mis toimub teismelise kehas loomulikult.

Selle keerulise konflikti tõttu otsustasid RUSH-i teadlased katsetada kahenädalast sekkumist, mis on suunatud ööpäevasele süsteemile ja püüab aidata teismelistel paremini öist rutiini välja mõelda.

Teismeliste unepuuduse vastu võitlemiseks kasutasid teadlased ereda valguse teraapiat kahel nädalavahetuse hommikul kokku 2,5 tunni jooksul. Ere valgus annab sisemisele kellale märku, et peaks veidi varem ärkama. See nihe peaks muutma teismelisel sobival ajal uinumise lihtsamaks.

Seejärel aitasid Crowley ja tema meeskond unepuuduse vastu võidelda, pakkudes ajajuhtimise tööriistu. Teadlased suutsid teismeliste magamaminekuaega pooleteise tunni võrra varasemaks nihutada ja nende kogu uneaeg pikenes ligikaudu tunni võrra.

Uurijad leidsid ka, et sekkumisrühma teismelised olid vähem väsinud, vähem ärrituvad ja vähem mures ning neil oli parem keskendumisvõime. Samuti paranes õpilaste hommikune valvsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles