Kui ohtlikuks võib kujuneda TikToki trend enne magamist suu kinni teipida?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

TikTokis on populaarsust koguv trend, kus inimesed teibivad enda suu enne magama minemist kinni. Ekspertide sõnul tuleb sellise tegevusega ettevaatlik olla. 

Väidetakse, et suu kinni teipimine suurendab võimet terve öö nina kaudu hingata, vähendab norskamist ja annab hommikul värskema olemise. Teiste sõnul suurendab selline tegevus unehäirete või ka uneapnoe tekkeriski. 

Blogija ja podcasti tegija Lauryn Bosstick ütleb, et tema teibib igal õhtul suu kinni. «Olen märganud, et tänu sellele on mul sügavam uni, mis annab mulle hommikul rohkem energiat,» rääkis Bosstick oma TikToki videos. 

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise - Ikson

Kas selline tegevus on tõesti imevahend unekvaliteedi parandamiseks või hoopis toimib platseeboefekt? Emory School of Medicine'i meditsiiniprofessor ja Ameerika Ühendriikide kopsuarstide ühenduse president David Schulman tõdeb, et sellise meetodi kasutamise kohta pole palju tõendeid. Samuti ei ole see täiesti ohutu. 

Tagajärjeks võivad olla: hingamisraskused (ninakinnisuse korral), allergia, teibist huultele tekkiv ärritus ja kuivad huuled. 

Meditsiiniprofessor seda meetodit heaks ei kiida. «Kui inimene norskab ja võib põdeda uneapnoe, siis võib selline tegevus unehäiret veelgi süveneda.»

Ameerika Unemeditsiini Akadeemia pressiesindaja Raj Dasgupta soovitab samuti olla ettevaatlik. «Oletame, et teil on ninakinnisus. Kujutaksite ette, teibite suu kinni ja nina on ka kinni?» sõnab ta. 

Siiski on kasulik magades läbi nina hingata, sest see niisutab ja filtreerib õhku paremini kui suu kaudu hingamine, räägib Dasgupta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles