Uuring: enamik eestlasi magab iga öö vähem kui peaks (1)

PM Tervis
Copy
Eestlased magavad liiga vähe.
Eestlased magavad liiga vähe. Foto: Shutterstock

Samsungi tellitud ja uuringufirma Norstat läbiviidud tervisekäitumisuuringust selgub, et enamik eestlastest (71%) magab iga öö vähem kui kaheksa tundi, olgugi, et mitmete rahvusvaheliste terviseorganisatsioonide hinnangul peaks inimene keskmiselt iga öö kaheksa unetundi täis saama.

«Kuna Samsungi nutikellad on varustatud ka mitmete unejälgimisfunktsioonidega, siis soovisime teada, millised on eestlaste uneharjumused. Selle kohaselt magab 66 protsenti eestlastest iga öö 6-7 tundi ja kaheksa protsenti vaid 4-5 tundi,» sõnas Samsung Eesti mobiiliseadmete tootekoolitaja Kirill Kozlov.

Veidi üle veerandi ehk 26 protsenti vastas, et magavad iga öö vähemalt 8 tundi.

Lisaks sellele pidid uuringus osalejad vastama küsimusele, millega nad vahetult enne magamaminekut tegelevad ning 40 protsenti tõid välja, et vaatavad vahetult enne magamaminekut telekat või sirvivad nutitelefonis või muus nutiseadmes. Ligikaudu sama suur osa vastajatest (45%) lisas, et neil on vähemalt paaril korral nädalas raskusi magama jäämisega, seega on oluline enda õhtused harjumused üle vaadata, et une kvaliteeti parandada.

«Erinevad nutiseadmed on muidugi head viisid ajaveetmiseks, aga vahetult enne magamaminekut tasub need siiski kõrvale panna. Pigem võiks enne uinumist tegeleda millegi rahustavaga ja magamistoa tuled välja lülitada. Väga hästi sobivad selleks erinevad hingamisharjutused või ka joogaharjutused. Lühidalt kokku võttes tuleks teha rahustavaid asju ja vältida ekraane,» sõnas Kozlov.

Ta lisab, et nutiseadmete puhul tasub kasutada erinevaid funktsioone, mis aitavad inimese meelte liigset ergutamist enne magama minekut vähendada. Näiteks tuleks kindlasti kasutada seadmete pakutavaid ekraanist tuleva sinivalguse piirajaid, mis muudavad telefoni ekraani toonid õhtu lähenedes soojemaks ja säästavad silmi.

Samuti tasub uurida, milliseid muid funktsioone telefon pakub, et tähelepanutõmbajaid ja erinevaid teavitusi kontrolli all hoida. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles