Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Pärast dieeti tõuseb kaal sel põhjusel mühinal

Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Pärast dieedi pidamist suureneb bakteri Lactobacillus ja selle ainevahetussaaduste sisaldus soolestikus, parandades rasvade imendumist. See põhjustas hiirtel rasva kiire kogunemise ja rasvumise, avastasid ajakirjas Nature Metabolism avaldatud uurimust juhtinud Hiina teaduste akadeemia teadlased.

Samuti näitas uuring, et seda mõju saab ära hoida kõrge valgusisaldusega toidu abil, mis pärsivad soolestikus Lactobacilluse kasvu.

Dieeti ehk toidutarbimise piiramist kasutatakse laialdaselt rasvamassi vähendamiseks ja kehakaalu langetamiseks. Kuid kaalu taastumine pärast dieedi pidamist on endiselt suur probleem.

Uuringus kasutasid teadlased 10 dieediprotokolli, et uurida dieedijärgse toitumise mõju hiirte rasvamassile. Kõik andmed näitasid, et pärast dieeti kogunes rasvamass kiirelt ja soodustas rasvumist. Täiendav analüüs näitas, et rasvamassi suurenemise peamised põhjused pärast dieeti on rasvade suurenenud imendumine soolestikus ja aktiivsemad töötlusprotsessid valges rasvkoes ja vähenenud oksüdatsioon.

Võimalike toitumisalaste sekkumiste tuvastamiseks, et vältida rasvamassi suurenemist pärast dieeti, andsid teadlased hiirtele dieedijärgses faasis kas valgurikast toitu, madala valgusisaldusega toitu või normaalse valgusisaldusega sööki, millele oli lisatud asendamatuid aminohappeid.

Tulemused näitasid, et kõrge valgusisaldusega toitumine hoidis ära rasvamassi kiire kuhjumise ja rasvumise ning säilitas isegi osaliselt dieedipidamisest tingitud rasvakaotuse. Toidu koostis oli rasvamassi suurenemise tõkestamisel pärast dieedi pidamist olulisem kui kalorite hulk.

Täiendavad testid näitasid ka, et kõrge valgusisaldusega toit pärast dieedi pidamist vähendas sapphapete taset soolestikus ja seerumis, vähendas soolestikus rasvade imendumist ja suurendas nende oksüdatsiooni.

Seejärel analüüsisid teadlased soolestiku mikroobide koostist ja leidsid, et pärast dieedi pidamist suurendas normaalse valgusisaldusega toitumine järsult Lactobacilluse arvukust umbes 50 protsendi võrra ja see tõus vähenes märkimisväärselt valgurikka toitumise korral.

Tagasi üles