Vähi tekkimise riski vähendab tund seda tegevust

PM Tervis
Copy
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski
Õhusaaste tõstab kopsuvähi tekkimise riski Foto: Shutterstock

Uues metaanalüüsis selgus, et kui täiskasvanud teevad nädalas 30–60 minutit lihaseid tugevdavaid harjutusi, väheneb neil oluliselt südame-veresoonkonna haiguste ja vähi tekke risk, samuti surmarisk mis iganes põhjusel, kirjutab Medical News Today.

Samuti vähendas kuni üks tund lihaseid tugevdavaid harjutusi nädalas diabeedi tekkeriski.

Aeroobse treeningu kasulikkus tervisele on hästi tõestatud, aga lihaseid tugevdavate harjutuste kasulikkust tervisele on vähem uuritud. Hiljuti asus Jaapani teadlaste rühm seda uurima.

Ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud uuringus kasutati olemasolevate uuringute andmeid, et saada laialdast teavet selle kohta, kuidas need harjutused tervist mõjutavad.

Tulemused näitasid, et täiskasvanutel, kes teevad iga nädal 30–60 minutit lihaseid tugevdavaid harjutusi, väheneb suremusrisk ja muude tervisehäirete tõenäosus 10–20 protsenti.

Lihaseid tugevdavate harjutuste uuring

Teadlased kasutasid 16 asjakohase vaatlusuuringu andmeid, mis avaldati aastatel 2012–2020, et määrata kindlaks nende harjutuste kasulikkus tervisele. Nad keskendusid osalejatele, kellel ei olnud olulisi terviseprobleeme.

Igas uuringus, mille autorid läbi vaatasid, olid andmed kogutud tuhandete inimeste kohta ja üks uuringutest hõlmas peaaegu 480 000 inimese andmeid. Uuringutes jälgiti inimeste käekäiku vähemalt kahe aasta jooksul.

Autorite sõnul keskendusid kõik uuringud lihaseid tugevdavatele harjutustele, nagu vastupanu-/jõu-/raskustreening, kuid mitte lihaseid tugevdavatele tegevustele, nagu raskete koormate kandmine ja raske aiatöö.

Pärast andmete analüüsimist leidsid autorid, et lihaseid tugevdavad harjutused olid seotud 10–17 protsenti väiksema surmariskiga. Sarnaselt vähenes ka südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi ja üldine vähirisk, sealhulgas kopsuvähi oma.

Kuigi üldine vähijuhtude arv vähenes, ei leidnud teadlased seost teiste vähivormide, nagu käärsoole-, neeru-, põie- ja kõhunäärmevähi, riski vähenemise vahel.

«See uuring on oluline, kuna see on 16 kohortuuringu metaanalüüs, mis näitab, et lihaseid tugevdav tegevus vähendab südame-veresoonkonna haiguste, vähi ja diabeedi tekkeriski,» ütles dr Anton Bilchik, onkoloog ja kirurgiaprofessor Santa Monicas asuva Saint Johni vähiinstituudi seedetrakti uurimisprogrammi direktor.

«Autorid viitavad sellele, et lihaste tugevdamine on seotud skeletilihaste massi säilimisega, mis mängib olulist rolli glükoosi ainevahetuses. Ebanormaalset glükoosi ainevahetust on seostatud südame-veresoonkonna haiguste ja vähi sagenemisega.»

Soovitused treeninguks

Kehalise aktiivsuse säilitamine on hea füüsilise ja vaimse tervise tagamiseks oluline.

USA tervise- ja inimteenuste osakond (HHS) soovitab täiskasvanutele igal nädalal 150–300 minutit mõõduka intensiivsusega või 75–150 minutit intensiivse intensiivsusega aeroobset kehalist tegevust, et tagada «oluline kasu tervisele».

Aeroobsed harjutused parandavad südame tervist. Mõned näited hõlmavad ujumist, jalgrattasõitu, kõndimist ja sõudmist.

Lisaks soovitab HHS täiskasvanutel teha lihaseid tugevdavaid harjutusi kahel päeval nädalas. Teatud tüüpi lihaseid tugevdavad harjutused hõlmavad raskuste tõstmist, treeninglintide kasutamist ja keharaskusega harjutusi, nagu kätekõverdused, ja kükid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles