Harvardi teadurid: tuleb valida üks neljast pikema elu allikast

PM Tervis
Copy
Tervislik toit tagab hea enesetunde.
Tervislik toit tagab hea enesetunde. Foto: Shutterstock

Harvardi Chani tervishoiukooli teadlaste juhitud uue uuringu kohaselt on mitmesugused tervislikud toitumisharjumused seotud enneaegse surma riski vähenemisega, vahendab Medical Xpress.

Uurijad tuvastasid, et kui inimesed pidasid kinni vähemalt ühest tervislikust toitumisrežiimist, surid nad uuringuperioodi jooksul väiksema tõenäosusega mis tahes põhjusel, sealhulgas südame-veresoonkonnahaigustesse, vähki või hingamisteede haigustesse, võrreldes ebatervislikumalt toituvate uuritavatega. Tulemused on kooskõlas praeguste Ameerika toitumisjuhistega.

Uurijad kasutasid 36 aasta jooksul kogutud terviseandmeid 75 230 õdede terviseuuringus osalenud naiselt ja tervishoiutöötajate järeluuringus osalenud 44 085 mehelt. Kõik osalejad olid uuringu alguses priid südame-veresoonkonnahaigustest ja vähist ning täitsid toitumisküsimustikud iga nelja aasta järel. Teavet hinnati nelja toitumisharjumuste indeksi (2015. aasta tervisliku toitumise indeks, alternatiivne Vahemere dieet, tervisliku taimepõhise toitumise indeks ja alternatiivse tervisliku toitumise indeks) põhjal. Kõik jagavad põhikomponente, milles on rõhk täisteratoodete, puuviljade, köögiviljade, pähklite ja kaunviljade tarbimisel.

Kõrgem skoor vähemalt ühe toitumisharjumuste indeksi puhul oli seotud väiksema enneaegse surma riskiga kõikidel põhjustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles