Soome teadlased tuvastasid teguri, mis hoiab veresooned tervena

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Jyväskylä ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et suurema lihasmassiga naistel on arteriaalne jäikus noorusest keskeani madalam, vahendab Medical Xpress.

Uuring näitas samuti, et kõrge vererõhk oli vanusest sõltumata kõige olulisem arteriaalse jäikuse prongoosija. Teadlased leidsid ka, et isegi hea aeroobne vorm ei pruugi kaitsta vanusest tingitud arteriaalse jäikuse eest.

Nõuetele vastav arterisein on arterite ja kogu vereringesüsteemi normaalse funktsioneerimise eeltingimus. Arterite elastsus väheneb järk-järgult vananemisega. Erinevad südame-veresoonkonna haiguste riskifaktorid võivad aga juba lapsepõlvest alates kiirendada arterite vananemist ja soodustada jäikust. Suurenenud arterite jäikus prognoosib südame-veresoonkonna haiguste, nagu südame pärgarterite haiguse, arengut.

Uuringus uuriti aeroobse vormi, keha rasvaprotsendi, lihasmassi ja vererõhu olulisust arteriaalse jäikuse tekkes naistel vanuses 16–58. Tulemuste põhjal seostati ainult suuremat lihasmassi ja madalamat vererõhku väiksema arteriaalse jäikusega, sõltumata vanusest. Parem aeroobne võimekus ja madalam keharasva protsent olid samuti seotud parema arteriaalse tervisega, kuid ka vanus mängis siin rolli.

«Kuigi vanus oli arteriaalse jäikuse selgitamisel kõige olulisem tegur, võib piisava lihasmassi säilitamine ja vererõhu kontrolli all hoidmine kaitsta vananemise kahjulike mõjude eest arterite tervisele,» ütleb dr Eero Haapala Jyväskylä ülikooli spordi- ja terviseteaduste teaduskonnast.

Uuringus osales 146 naist vanuses 16–58 aastat. Maksimaalset hapnikutarbimist kui vastupidavuse näitajat mõõdeti veloergomeetri või jooksulindi testi abil. Teadlased mõõtsid keha koostist InBody või DXA seadmega ja arteriaalset jäikust pulsilaine levikiiruse analüüsiga.

Tulemused avaldati ajakirjas Scientific Reports.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles