AVASTUS Lihtne tegevus muudab keha nooremaks (3)

PM Tervis
Copy
Lihaste treenimine lükkab käima keha noorendavad protsessid.
Lihaste treenimine lükkab käima keha noorendavad protsessid. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Physiology avaldatud uuring annab tõendust, et kehaline aktiivsus on nooruslikkuse läte, aidates leevendada vananemise mõju.

Rahvusvaheline teadlaste meeskond võrdles vananevaid hiiri, kellel oli juurdepääs jooksurattale, liigikaaslastega, kellel oli epigeneetiliselt muudetud nooruslikkusega seonduvaid Yamanaka faktoreid. Epigeneetiline muutmine tähendab, et DNA ei muutu, küll aga sellele mõjuvad tegurid, mis määravad, kuidas geenid avalduvad.

Yamanaka faktorid on neli valgu transkriptsioonifaktorit (Oct3/4, Sox2, Klf4 ja c-Myc, sageli lühendatud kui OKSM), mis võivad muuta spetsiifilised rakud, näiteks naharakud, tagasi tüvirakkudeks. Viimased on kohanemisvõimelised ja pakuvad võimaluse uute spetsiifiliste rakkude arenguks. Dr Shinya Yamanaka pälvis selle avastuse eest 2012. aastal Nobeli füsioloogia- või meditsiiniauhinna. Yamanaka faktorite esilekutsumine võib närilistel kogu kehas leevendada vananemise tunnuseid, jäljendades noorematele isenditele omast rakkude kohanemisvõimet.

Myc kutsub esile skeletilihaste treenimine.

Uurijad võrdlesid skeletilihaseid hiirtel, kellel oli elukaare lõpus vabapääse treeningrattale, nende liigikaaslaste omadega, kellel oli lihastes sihipäraselt esile kutsutud OKSMi kõrge tase. Samuti võrreldi neid geneetiliselt muundatud hiirtega, kelle lihastes oli ülemäära ainult Myci.

Meeskond jõudis järeldusele, et treening soodustab molekulaarset profiili, mis sarnaneb osalise epigeneetilise programmeerimisega. See tähendab, et treening võib jäljendada Yamanaka teguritega kokku puutunud lihaste molekulaarse profiili tahke, mis väljendub nooruslikumate rakkude molekulaarsetes omadustes. Treeningu kasulikku mõju võib osaliselt seostada Myci spetsiifilise toimega lihastes.

Kuigi oleks lihtne oletada, et kunagi suudame Myci lihastes manipuleerida ja saavutada treeningu mõju tegeliku pingutuseta, siis teadlaste sõnul on see vale järeldus. Myc ei suuda asendada kõiki treeningu mõjusid kehale. Küll aga võib sellega manipuleerimine tulevikus aidata parandada vanenevate kahjustunud lihaste võimekust. Kuni need aga enam-vähem töötavad, saab seda teha ka trenniga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles