Samuti võiks mõelda, kas puu- ja köögivilju tarbitakse ikka piisavalt või mitte. «Söö iga päev vähemalt 5 peotäit. Köögiviljad sobivad toorsalatina, aurutatult, keedetult või hautatult. Ära kasuta kogu aeg ainult 1–2 valmistamisviisi, vaid katseta erinevaid.»
Kui esimesed sammud on tehtud, võib juba edasi minna ja vaadata üle toitumine sügavamal tasandil. «Kui oled terve, siis aitab toitumisnõustaja. Samuti võid vaadata lehekülje www.toitumine.ee, kust leiad kõige levinumad soovitused. Haiguste korral korrigeerib toitumist juba toitumisterapeut,» soovitas ta.
Loobuda võiks kahjulikest toiduainetest, mida organism ei vaja
Et igasugused keelamised tekitavad rohkem isu erinevate toitude järele, leiab Karjagina, et ebatervislikke toite ja jooke võiks tarbida võimalikult vähe. «Juhtumid, kus inimese tervis vajab eridieeti, on muidugi erandid, kuid siis nõustab inimest toitumisterapeut või funktsionaalne toitumisterapeut,» sõnas ta. Toiduained, mida võiks tarbida võimalikult vähe, on Karjagina sõnul järgmised:
Alkohol. «Inimese organism ei vaja alkoholi. Pea meeles: nädalas peab olema vähemalt kolm alkoholivaba päeva. Mida rohkem, seda parem,» sõnas ta.
Suhkur. Selle all mõeldakse lisatud suhkrut ehk seda, mida lisatakse toidu juurde. «Eelista magustatud kohupiima ja jogurti asemel naturaalset, ilma suhkruta alternatiivi. Kasuta soovi korral magustamiseks puuvilju ja marju – need sobivad hästi ka pudru maitsestamiseks,» julgustas ta.
Kindlasti võtab suhkrust loobumisega harjumine esialgu aega. «Kohv ja tee ei vaja suhkru lisamist. Karastusjookide asemel joo puhast vett, soovi korral lisa ka sinna erinevaid puuvilju, marju ja taimi maitsestamiseks (nt sidrun, kurk, piparmünt, sõstrad, astelpaju jne). Ei soovitata kasutada kunstlikke magustajaid, sest nende mõju tervisele ei ole lõplikult uuritud,» lisas Karjagina.
Kolmas toiduaine, mille tarbimist võiks vähendada, on sool (NaCl, koosneb naatriumist ja kloorist). «Naatriumit vajab organism närviimpulsside ülekandmiseks ja näiteks happe-leelise tasakaalu säilitamiseks. Teisest küljest on soola liigtarbimine seotud erinevate terviseprobleemidega – pikaajalisel liigtarbimisel soodustab see näiteks vererõhu tõusu.»
Selleks, et vähendada soola tarbimist, võiks toitu ise valmistada. «Nii saad seda ise ka maitsestada – kasuta erinevaid ürte ja vürtse, mis aitavad samuti soola tarbimist vähendada,» soovitas ta.