Kolm huvitavat tegurit, mis panustavad kaalutõusu

PM Tervis
Copy
Kõhurasva hulga alandamiseks on väga oluline kardiotreening, näiteks treppidest käimine, kiire kõnd või jalgrattaga sõitmine.
Kõhurasva hulga alandamiseks on väga oluline kardiotreening, näiteks treppidest käimine, kiire kõnd või jalgrattaga sõitmine. Foto: Shutterstock

Teadlased uurisid erinevate söögiomaduste mõju kalorite tarbimisele. Ilmnes, et toidud, mida süüakse kiiresti, mis on suure energiatihedusega ning ülimaitsvad, on seotud rohkemate kalorite tarbimisega, vahendab Medical News Today.

Alates 1975. aastast on rasvumise määr maailmas peaaegu kolmekordistunud. Aastatel 2017–2022 mõjutas rasvumine 41,9 protsenti USA elanikkonnast.

Ülekaalulisuse peamine põhjus on see, pikka aega tarbitakse rohkem kaloreid, kui kehal on võimalus põletada. Seega on toitumistavade uurimine ülekaalulisuse ravimisel väga tähtis.

Uuringud on näidanud, et kiire ja suurema energiatihedusega toitude söömine – mis sisaldavad grammi kohta rohkem kaloreid – on seotud suurema toidutarbimisega. Muud andmed on näidanud, et väga maitsvaid toite tahetakse rohkem tarbida.

Samal ajal on suurem valgu tarbimine seotud suurenenud küllastustunde ja väiksema energiatarbimisega.

Hiljuti uurisid teadlased, kuidas söögikordade omadused mõjutavad kalorite tarbimist.

Nad tuvastasid, et toidukorra energiatihedus, toidu söömise kiirus ja ülimaitsvate toitude tarbimine mõjutasid kalorite tarbimist.

«Ma ei ole tulemustest üllatunud,» ütles Harvardi toitumisteadlane, professor Alberto Ascherio.

««Hüpermaitsvad toidud» tähendavad just seda – need on loodud selleks, et teid rohkem sööma panna. Toiduainetööstus teeb nende toitude kujundamiseks kõvasti tööd, retsepti täiustamiseks on mitu degusteerimisringi ja kõige usaldusväärsem tunnus, et toit teile meeldib, on see, et sööte rohkem.»

Uus uuring ilmub ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles