Vahelduv paastumine võib kaasa tuua tõsise häire

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Vahelduv paastumine on kasvava populaarsusega trend, mille korral paastutakse korraga pikemalt kui kaheksa tundi iga päev. Uued andmed näitavad aga, et vahelduv paastumine võib olla seotud söömishäiretega.

Vahelduva paastumise mõju kaalulangusele ja haiguste ennetusele on uuringutes andnud vastukäivaid tulemusi, ja isegi kui see mõne inimese jaoks on kasulik, on oluline mõista vahelduva paastumise potentsiaalseid ohtusid.

Toronto ülikooli teadlased analüüsisid üle 2700 nooruki ja noore täiskasvanu andmeid (vanuses 16–30 eluaastat). Uuritavatele esitati küsimusi kehakaalu tajumise, kaalu muutmisele suunatud käitumiste, vahelduva paastumise ja söömishäiretega seotud käitumiste kohta. Samuti täitsid uuritavad söömishäirete psühhopatoloogiat hindava küsimustiku. 

Uuringus osalenutest oli vahelduvat paastumist viimase aasta jooksul kasutanud 47% naistest, 38% meestest ja 52% transsoolistest või mittebinaarse sootunnetusega inimestest.

Leiti, et naistel oli vahelduva paastumise rakendamine viimase 12 kuu ja viimase 30 päeva jooksul oluliselt seotud patoloogilise söömiskäitumisega, sealhulgas ülesöömise, kontrolli kaotamise, söömasööstude, oksendamise, lahtistite kasutamise, kompulsiivse treenimise ja paastumisega. Samuti oli vahelduv paastumine naistel seotud kõrgema skooriga söömishäirete küsimustikus.

Meestel oli vahelduv paastumine viimase 12 kuu jooksul oluliselt seotud kompulsiivse treenimisega ja kõrgema skooriga söömishäirete küsimustikus.

Transsooliste või mittebinaarse sootunnetusega inimestel oli vahelduv paastumine seotud kõrgema skooriga söömishäirete küsimustikus, vahendab portaal Med24

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles