Kosutav uni tagab pikema eluea

PM Tervis
Copy
Kvaliteetne uni on hea tervise alus.
Kvaliteetne uni on hea tervise alus. Foto: Shutterstock

Ameerika kardioloogia kolledži iga-aastasel kardioloogiakongressil tutvustati uuringut, mis näitas, et inimestel, kellel on tervislikumad uneharjumused, on väiksem tõenäosus varajaseks surmaks. Lisaks näitas uuring, et umbes kaheksa protsenti mis tahes põhjusel toimunud surmajuhtumitest võib seostada kehva unemustriga. 

«Nägime, et mida paremad on unemustrid ja -kvaliteet, seda vähemaks jääb risk surra kardiovaskulaarsetesse haigustesse,» ütles sisehaiguste resident Frank Qian, MD. 

Harvardi meditsiinikooli kliiniline teadur ja uuringu kaasautor ütles, et leiud rõhutavad, et lihtsalt unetundidest ei piisa, vaid uni peab olema kosutav, kirjutab Science Daily

Qian ja meeskond analüüsisid uuringu jaoks 172 321 inimese andmeid (keskmine vanus 50 ja 54 protsenti naisi), kes osalesid riiklikus terviseintervjuu uuringus aastatel 2013–2018. Haiguste tõrje ja ennetamise keskus (CDC) koostab sellist uuringut igal aastal. 

Osalejaid jälgiti keskmiselt 4,3 aastat, mille jooksul suri 8681 inimest. Nendest surmajuhtumitest 2610 (30 protsenti) olid põhjustatud südame-veresoonkonnahaigustest, 2052 (24 protsenti) vähist ja 4019 (46 protsenti) muudest põhjustest.

Analüüsi jaoks kontrollisid teadlased ka muid tegureid, mis võisid suurendada surmaohtu, sealhulgas madalamat sotsiaalmajanduslikku staatust, suitsetamist ja alkoholitarbimist ning muid haigusi.

Võrreldes isikutega, kellel oli 0–1 hea une faktorit, oli neil, kellel olid kõik viis, 30 protsenti väiksem tõenäosus surra mis tahes põhjusel, 21 protsenti väiksem tõenäosus surra südame-veresoonkonnahaigustesse, 19 protsenti väiksem tõenäosus surra vähki ja 40 protsenti väiksem tõenäosus surra muudel põhjustel kui südamehaigused või vähk. Qian ütles, et need muud surmajuhtumid on tõenäoliselt tingitud õnnetustest, infektsioonidest või neurodegeneratiivsetest haigustest, nagu dementsus ja Parkinsoni tõbi.

Neil meestel, kel olid kõik viis hea une faktorit, oli oodatav eluiga 4,7 aastat pikem ja naistel 2,4 aastat pikem. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles