Spordiarst selgitab, kui palju peaks laps trenni tegema (1)

PM Tervis
Copy
Spordiga peaks laps tutvust tegema juba varases eas.
Spordiga peaks laps tutvust tegema juba varases eas. Foto: Shutterstock

Viimastel aastatel on õigustatult saanud suurt kõlapinda laste ja noorte vähene liikumisaktiivsus ning sellest tulenevad tervisprobleemid. 

Treeningkoormuste planeerimisel lastele peaks alustama igapäevase kehalise aktiivsuse miinimumi täitmisest, kirjutab spordiarst Pii Metsavas Med24-s. 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) värskeimad soovitused lastele (5–17aastased) ei peaks olema täidetud vaid organiseeritud treeningtegevusega, vaid sisaldama ka igapäevast vaba aja liikumist. WHO järgi peaksid lapsed ja noored kogu nädala jooksul liikuma mõõduka kuni tugeva intensiivsusega keskmiselt 60 minutit päevas (laps võiks kergelt hingeldada ja higistada). Veel peaks laps lisaks aeroobsetele tegevustele vähemalt kolmel päeval nädalas tegelema ka luid ja lihaseid tugevdavate tegevustega.

Korralistel spordiarsti kontrollvisiitidel on Metsavase sõnul näha, et tegelikkuses on lapsevanemad väga teadlikud oma laste igapäevase liikumise puudujääkidest. Seetõttu on praktikas väga sagedased lastevanemate küsimused:

  1. Kui palju peaks mu laps trenni tegema?
  2. Millises treeningus peaks mu laps osalema?
  3. Kuidas saaksin tagada lapsele mitmekülgse kehalise arengu hoolimata valitud spordialast?

Reaalsuses on enamik spordialasid sobilikud juba lasteaialapsele alustamiseks, kui alustada treenimist lähtuvalt eakohastest oskustest ja sättides fookust mitmekülgsusele ja põhiliikumisoskuste arendamisele.

On üksikuid spordialasid, kus spordikarjääri tippsoorituse vanus on pigem hilisemas noorukieas kui täiskasvanueas. Need on näiteks iluuisutamine, võimlemine ja ujumine.

Hilise tippsoorituse vanusega alad on näiteks murdmaasuusatamine, erinevad vastupidavusalad, kuid ka nende alade puhul on esimesed treeninguaastad suunatud tegelikkuses samade põhioskuste arendamisele.

Loe pikemalt portaalist Med24

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles