Surmast hoidumiseks tuleb kõndida nii palju samme (2)

PM Tervis
Copy
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi.
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi. Foto: Shutterstock

Ühel või kahel päeval nädalas 8000 sammu ehk umbes 6,4 kilomeetri kõndimine vähendab oluliselt varajase surma riski, ilmnes uues uuringus.

Kuigi regulaarne treenimine vähendab teadaolevalt suremuse riski, vaadeldi ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuringus intensiivse kõndimise kasulikkust tervisele, kui teha seda vaid mõnel päeval nädalas.

Uuringu jaoks analüüsisid Kyoto ülikooli ja Los Angelese California ülikooli teadlased 3100 Ameerika täiskasvanu andmeid.

Nad tuvastasid, et neil, kes kõndisid üks või kaks päeva nädalas 8000 sammu või rohkem, oli 14,9 protsenti väiksem tõenäosus 10 aasta jooksul surra kui neil, kes selle tulemuseni kunagi ei jõudnud.

Neil, kes kõndisid kolm kuni seitse päeva nädalas 8000 või rohkem sammu, oli suremusrisk veelgi väiksem — 16,5 protsendi võrra.

Nädalas ühel või kahel korral 8000 või enama sammu kõndimise kasu tervisele näis olevat suurem 65-aastastel ja vanematel osalejatel.

Leiud viitavad teadlaste sõnul sellele, et inimesed võivad saada märkimisväärset kasu tervisele ka siis, kui kõnnivad agaralt vaid paar päeva nädalas.

Uuringus kasutasid teadlased 2005. ja 2006. aastal 3100 osaleja igapäevast sammude loendust ja uurisid nende suremuse andmeid 10 aastat hiljem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles