Need 8 toiduainet aitavad leevendada magusaisu

PM Tervis
Copy
Vutimunad on suurepärased toitvaks hommikusöögiks ja väärt koostisosa igat liiki salatites.
Vutimunad on suurepärased toitvaks hommikusöögiks ja väärt koostisosa igat liiki salatites. Foto: Shutterstock

Kes ei tahaks aeg-ajalt midagi magusat – kuidas aga teha nii, et amps oleks ka tervislik ja magusaisu ei valitseks meid, vaid meie teda?

Puuviljad

Puuviljad annavad vajaliku magusakoguse ja leevendavad näksimisvajadust. Need on looduslikult magusad, kuid sisaldavad lisaks ka kasulikke kiudaineid ja mikroelemente. Kui magusaisu on suur, söö veidi suurema suhkrusisaldusega puuvilju, nagu mango või viinamarjad. Kui peale magusaisu on ka kõht tühi, lisa puuviljadele veidi jogurtit.

Tume šokolaad

Kui juba šokolaad, siis kindlasti tume šokolaad! Tume šokolaad sisaldab üle 70 protsendi kakaod, see omakorda on väärtuslike polüfenoolide allikas. Polüfenoolid sisaldavad antioksüdante ja nende põletikuvastane toime võib aidata hoida südametervist. Kuid nagu tavaline šokolaad, sisaldab ka tume šokolaad suhkrut ja rasva, nii et magusaisu rahuldamiseks on parim piirduda paari ruuduga.

Datlid

Datlid on äärmiselt toitvad ja väga magusad. Kuivatatud datlid sisaldavad rohkelt kiudaineid, kaaliumit, rauda ja teisi kasulikke ühendeid. Mõni dattel limonaadi või kommi asemel aitab jagu saada magusaisust ja annab kasulikke toitaineid. Kui soovid magusat ja krõmpsuvat vahepala, söö datleid koos pähklite või mandlitega. Datlid on väga magusad – piirdu ühe kuni kolmega!

Kuivatatud ploomid

Sarnaselt datlitega sisaldavad ka kuivatatud ploomid rohkelt kiud- ja toitaineid ning on väga magusad. Tänu suurele kiudainete ja loodusliku sorbitooli sisaldusele võivad ploomid aidata leevendada ka kõhukinnisust. Sorbitool on looduslik suhkrualkohol, mis maitseb magusalt, kuid imendub soolestikus aeglaselt.

Kuivatatud puuviljade ja pähklite segu

Suurepärane valik magusaisu leevendamiseks. Kuivatatud puuviljad on magusad, pähklid nende hulgas aga sisaldavad kasulikke rasvu, valke ja kiudaineid. Nende tarbimist seostatakse südametervisega ja diabeediohu vähenemisega. Kuivatatud puuviljade ja pähklite segu sisaldab palju kaloreid, nii et poolest peotäiest piisab.

Täisteratooted

Täisteratoodete kiudainesisaldus on kõrge ja need sisaldavad palju B-vitamiine, magneesiumi, rauda, fosforit, mangaani ja seleeni. Täisteratoodete tarbimist on seostatud pikema ja tervema eluga. Tänu suurele kiudainesisaldusele annavad täisteratooted pikemaks ajaks täiskõhutunde.

Ka soodustavad täisterad kasulike bakterite Bifidobacterium, Lactobacilli ja Bacteroidetes kasvu soolestikus. Kui valid oma toidulauale täisterajahust tooteid, aitab see täiskõhutundel kauem püsida ja nii väheneb soov midagi magusat põske pista.

Liha ja kala

Võib tunduda uskumatu, kuid valguallika, näiteks liha, linnuliha või kala lisamine söögikordadele võib aidata magusaisu vähendada. Kui soovid kaalu alandada, võib piisavas koguses valgu tarbimine aidata vähendada söögiisu, näksimisvajadust ja kaalu. Seega, kui oled dieedil ja tunned tihti magusaisu, veendu, et toit sisaldaks piisavalt valku. Ka taimsetel valguallikatel võib olla sama toime.

Vutimunad

Vutimunad on tuntud kõrge toiteväärtuse poolest, need sisaldavad rohkesti vitamiine ja mineraale. Ka on munad kõrge valgusisaldusega ja võivad seega aidata söögiisu kontrolli all hoida. Kõrge valgusisaldusega hommikusöögi, näiteks munade söömine aitab kogu päeva jooksul vähem süüa. Vutimunad on suurepärased toitvaks hommikusöögiks ja väärt koostisosa igat liiki salatites.

Allikas: Rimi toidublogi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles