Soolevähi eest aitab kaitsta odav täiendus toidulaual

PM Tervis
Copy
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine.
Soolevähi eest pakub kaitset värske toidu söömine. Foto: Shutterstock

Flavonoidid on ühendid, mis esinevad looduslikult puu- ja köögiviljades. Teadlased on juba 20 aastat teadnud, et need võivad aidata soolevähki ära hoida, kuid pole selle aluseks olevast bioloogiast täielikult aru saanud.

Nüüd on ilmnenud mehhanismid, mille kaudu puu- ja köögiviljaühendid võivad aidata soolevähki ära hoida, vahendab Medical News Today.

Lõuna-Dakota ülikooli uuring kirjeldab molekulaarset mehhanismi, mille kaudu flavonoidide lagundamise saadus võib teatud tingimustel pärssida vähirakkude kasvu. Flavonoide sisaldavad rikkalikult näiteks mustikad, mustsõstrad, õunad, kirsid, tsitruselised, astelpajumarjad, peet, spinat, salatid, lillkapsas, sibul jne.

Alguses uurisid teadlased, kuidas aspiriin (atsetüülsalitsüülhape) võib vähendada jämesoolevähi riski.

Selles varasemas töös nägid nad, kuidas salitsüülhappe derivaat 2,4,6-trihüdroksübensoehape (2,4,6-THBA) suutis aeglustada vähirakkude kasvu.

Nad otsustasid otsida 2,4,6-THBA looduslikke allikaid ja leidsid, et see on ühend, mis saadakse flavonoidide lagundamisel.

Flavonoidid hakkavad pärast soolestikku sisenemist lagunema. Soolebakterid lagundavad neid käärsooles veelgi.

Pärast nende protsesside jälgimist on teadlased pakkunud, et flavonoidide vähivastane toime tuleneb nende laguühenditest. Üks neist metaboliitidest on molekul 2,4,6-THBA.

«Me püstitasime hüpoteesi, et flavonoidid vähendavad kolorektaalset vähki pigem lagunenud ühendite kui lähteühendite toimel,» ütleb uuringute autor Jayarama Gunaje.

Varasematest uuringutest 2,4,6-THBA kohta on teada, et metaboliit ehk laguühend ei saanud rakkudesse siseneda ilma transportervalgu SLC5A8 abita.

Gunaje juhib siiski tähelepanu sellele, et vähirakud võivad geneetilise mutatsiooniga transportervalgu välja lülitada.

Täiendavad testid – sealhulgas mõned vähirakkudega, mis üritavad alla suruda SLC5A8 aktivatsiooni–, näitasid, et 2,4,6-THBA suutis siseneda rakkudesse transportervalguga, kuid ilma selleta rakkudesse ei pääsenud.

Teadlaste sõnul näitavad need tulemused, et 2,4,6-THBA vajab vähktõve pidurdamiseks transportijat.

Gunaje selgitab, et flavonoidmetaboliidil on vähktõve ennetamiseks tõenäoliselt kaks võimalust.

Esimene viis on aeglustades rakkude jagunemise kiirust, andes 2,4,6-THBA immuunrakkudele võimaluse vähirakud üles leida ja hävitada.

Teine viis, kuidas 2,4,6-THBA aitab vähki ennetada, on aeglustades rakkude jagunemist, andes rakule rohkem aega oma DNA kahjustuste parandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles