Kuidas tegeleda aiatöödega nii, et keha jääks terveks ja tööisu säiliks

Sander Jürs
, Füsioterapeut
Copy
Aiatööd toovad kasu nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele.
Aiatööd toovad kasu nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele. Foto: Shutterstock

Õues toimetamine ja erinevate aiatöödega tegelemine on tervisele kasulik ja tihti rahulolu pakkuv protsess. Vahel võib aga liigne agarus olla ogarus. Päris sagedased on juhtumid, kus pärast ennastunustavat õues rassimist on järgmisel päeval ihuliikmed nii haiged, et paar päeva on meelistegevustega tegelemine väga vaevaline või hoopis võimatu.

Füüsilise tööga on nagu trenni tegemisega. Alustada tuleb rahulikult ja n-ö koormusi järk-järgult tõsta. Kui näiteks terve talv pole olnud vajadust füüsiliste välitöödega tegeleda, oleks mõistlik võimaluse korral jaotada töö väiksemateks osadeks, et keha oleks võimeline kohanema. Näiteks esimeste muruniitmiste ajal ei tasu kohe ühel päeval kolm tundi niita. Võimalusel võiks ühel päeval niita 1,5 tundi ja järgmisel samamoodi.

Mõnel juhul tasub maatöödega tegeledes eeskuju võtta jõusaalitreeningust, eriti selliste tegevuste puhul, kus peab üht ja sama liigutust tegema mitu korda (kaevamine, puude ladumine, kivide tassimine jne). Jõusaalis tehakse harjutusi seeriate ja kordustena. Tavaline on teha üht harjutust näiteks 4 × 12. See tähendab, et ühes seerias tehakse 12 kordust, siis puhatakse veidi ja tehakse jälle 12 kordust ning nii neli korda. Iga seeria vahel on puhkepaus, et lasta kehal taastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles