TEADLASED SOOVITAVAD Söö neid toite, kui soovid kauem elada

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Puu- ja köögiviljaderohke toitumisviis on senini teadaolevalt kõige parem viis vähi- ning südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks toidu abil
Puu- ja köögiviljaderohke toitumisviis on senini teadaolevalt kõige parem viis vähi- ning südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks toidu abil Foto: Pexels

Uued teadusuuringud näitavad, et inimestel, kes järgivad keskkonnasäästlikumat dieeti, on väiksem tõenäosus surra piinarikastesse haigustesse, võrreldes nendega, kes eelistavad vähem säästvat toitumist. See tähendab, et meie toiduvalikud võivad mõjutada mitte ainult meie enda tervist, vaid ka meie planeedi oma.

Uue uurimuse kohaselt võib planeedisõbralikumate toitude söömine aidata elada pikemat ja tervislikumat elu. Uurijad leidsid, et inimestel, kes järgivad keskkonna seisukohalt jätkusuutlikumat dieeti, on 25 protsenti väiksem tõenäosus varem surra, võrreldes nendega, kes armastavad süüa liharikkaid toite.

Uuring põhineb varasematel uuringutel, mis sisaldab toite, mis on kasulikud nii tervisele kui ka keskkonnale, nagu täisteratooted, puuviljad, mittetärkliserikkad köögiviljad, pähklid ja küllastumata rasvad. Uuringus on võrdlemise eesmärgil põhjalikumalt pühendutud ka toidule, mis on keskkonnale ja inimeste tervisele rohkem kahjulikumad, näiteks munad ja punane töödeldud liha.

Tulemuste kohaselt on tõestatud, et rohkem planeedisõbralikke toite süües saab vähendada inimeste riski surra vähki, südamehaigustesse, hingamisteede haigustesse ja paremas seisus oleksid lihavabamat dieeti rakendades ka neurodegeneratiivsed haigused.

Harvardi T. H. Chani rahvatervise kooli toitumisosakonna doktorant Linh Bui esitles tulemusi Bostonis 22.–25. juulil toimuval Ameerika toitumisühingu aastakoosolekul Nutrition 2023. Olemasoleva tõendusmaterjali kohaselt on taimsed toidud suuresti mõjutatud keskkonnast, nagu veekasutus, maavarade kasutus, toitainetereostus ja kasvuhoonegaaside heitkogused.

«Olen alati olnud mures inimtegevuse mõjudest keskkonnale,» sõnab Bui. «Jätkusuutlik toitumismuster peaks olema mitte ainult tervislik, vaid ka kooskõlas planeedi piirangutega, näiteks kasvuhoonegaaside heitkogused ja teised keskkonnaparameetrid.»

Planeedi tervisliku toitumise indeksi loomiseks vaatasid teadlased läbi olemasolevad uuringud erinevate toidugruppide ja tervisenäitajate vaheliste seoste kohta, mis samal ajal arvestab ka toiduainete tootmisviiside keskkonnamõjusid. Nad kohandasid indeksit, et analüüsida tulemusi enam kui 100 000 osaleja seas. Uuring viidi läbi Ameerika Ühendriikides. Andmekogum hõlmas üle 47 000 surmajuhtumi, mis oli seotud toitumisega. Jälgimisperioodi ajavahemikku jäid aastad 1986–2018.

Kokkuvõttes leiti, et lihavabama toidu eelistajatel on 25 protsenti madalam risk suremuseks teatud haigustesse. Tulemused näitavad, et inimesed, kes eelistavad planeedisõbralikumaid toite, on 15 protsenti väiksem risk surra vähki või südame- ja veresoonkonnahaigustesse, 20 protsenti väiksem risk surra neurodegeneratiivsetesse haigustesse ja 50 protsenti väiksem risk surra hingamisteede haigustesse.

Juhtivautor Bui hoiatas, et planeedi tervisliku toitumise indeks ei pruugi kajastada kõiki toiduaineid ja nende seoseid peamiste haigustega kõikides riikides. Näiteks on inimesi, kellel on spetsiifilised terviseseisundid, usulised piirangud või sotsiaalmajanduslikust seisundist ja toiduainete kättesaadavusest tingitud erinev juurdepääs toidule, mille tõttu on neil raskem järgida jätkusuutlikku toitumisharjumust. Täiendavad uuringud võiksid aidata lahendada selliseid takistusi.

«Me loodame, et teadlased saavad seda indeksit kohandada konkreetsete toidukultuuridega ja vaadata, kuidas on see seotud krooniliste haiguste ja keskkonnamõjudega, nagu süsinikdioksiidi ning vee ja maa kasutamine teistes elanikkonnarühmades,» võtab Bui teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles