Uue uurimuse kohaselt võib planeedisõbralikumate toitude söömine aidata elada pikemat ja tervislikumat elu. Uurijad leidsid, et inimestel, kes järgivad keskkonna seisukohalt jätkusuutlikumat dieeti, on 25 protsenti väiksem tõenäosus varem surra, võrreldes nendega, kes armastavad süüa liharikkaid toite.
Uuring põhineb varasematel uuringutel, mis sisaldab toite, mis on kasulikud nii tervisele kui ka keskkonnale, nagu täisteratooted, puuviljad, mittetärkliserikkad köögiviljad, pähklid ja küllastumata rasvad. Uuringus on võrdlemise eesmärgil põhjalikumalt pühendutud ka toidule, mis on keskkonnale ja inimeste tervisele rohkem kahjulikumad, näiteks munad ja punane töödeldud liha.
Tulemuste kohaselt on tõestatud, et rohkem planeedisõbralikke toite süües saab vähendada inimeste riski surra vähki, südamehaigustesse, hingamisteede haigustesse ja paremas seisus oleksid lihavabamat dieeti rakendades ka neurodegeneratiivsed haigused.
Harvardi T. H. Chani rahvatervise kooli toitumisosakonna doktorant Linh Bui esitles tulemusi Bostonis 22.–25. juulil toimuval Ameerika toitumisühingu aastakoosolekul Nutrition 2023. Olemasoleva tõendusmaterjali kohaselt on taimsed toidud suuresti mõjutatud keskkonnast, nagu veekasutus, maavarade kasutus, toitainetereostus ja kasvuhoonegaaside heitkogused.
«Olen alati olnud mures inimtegevuse mõjudest keskkonnale,» sõnab Bui. «Jätkusuutlik toitumismuster peaks olema mitte ainult tervislik, vaid ka kooskõlas planeedi piirangutega, näiteks kasvuhoonegaaside heitkogused ja teised keskkonnaparameetrid.»
Planeedi tervisliku toitumise indeksi loomiseks vaatasid teadlased läbi olemasolevad uuringud erinevate toidugruppide ja tervisenäitajate vaheliste seoste kohta, mis samal ajal arvestab ka toiduainete tootmisviiside keskkonnamõjusid. Nad kohandasid indeksit, et analüüsida tulemusi enam kui 100 000 osaleja seas. Uuring viidi läbi Ameerika Ühendriikides. Andmekogum hõlmas üle 47 000 surmajuhtumi, mis oli seotud toitumisega. Jälgimisperioodi ajavahemikku jäid aastad 1986–2018.