Aina rohkemaid inimesi kimbutab just see tervisehäda

PM Tervis
Copy
Seljavalu
Seljavalu Foto: Shutterstock

Hiljutises teadustöös analüüsiti viimase 30 aasta jooksul tehtud uuringuid, mis puudutasid seljavalusid. Kokku vaatasid teadlased umbes 500 varasema töö tulemusi. Seda selleks, et hinnata alaseljavalude esinemist maailmas ja seda, kui palju tervisehädasid sellega kaasneb. Selgus, et alaseljavalu on olnud viimase kolme aastakümne jooksul töövõime vähenemise põhjuste seas esikohal.

Kuigi vahel võib tunduda, et seljavalu on võimalik vältida, järgides tervislikke eluviise, siis nii see paraku alati ei ole. Küll aga soodustavad teatud tegurid seljavalude sagenemist, näiteks rasvumine, suitsetamine ja vale tööasend. Kui nende riskidega tegeleda, saab alaseljavalude esinemist vähendada 39 protsendi võrra.

Näiteks näib suitsetamine kahjustavat pisikesi veresooni, mis on olulised selgroo närvirakkude ning ketaste ja liigeste jaoks. Samuti seostub suitsetamine luude hõrenemisega. Teadlased teavad aga ka, et suitsetamine on sageli seotud teiste elustiiliteguritega, sealhulgas liiga vähese liikumise, rasvumise ja halva unega. Üheskoos suurendavad need kõik alaseljavalu riski.

Samamoodi on rasvumine seotud teiste ebatervislike elustiiliteguritega, mis kergitavad alaseljavalu riski. Muu hulgas suurendab see koormust seljaaju struktuuridele, soodustades vigastuste teket, edastab Novaator

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles