Ülekaaluga kimpus inimesed ostavad mustalt turult originaali pähe müüdavat imeravimit (1)

PM Tervis
Copy
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel.
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel. Foto: Shutterstock

Ozempici hullus jätkub. Wall Street Journal teatas, et leidis rohkem kui 50 lehekülge, kus müüakse semaglutiiidi ja tirsepatiidi toimeainega ravimeid nagu Ozempic, Wegovy ja Mounjaro.

Lehekülgedel reklaamitakse üsnagi kallist ravimit (retseptiravim maksab rohkem kui 1350 dollarit) kõigest 100-200 dollari eest. Kuna ravim on populaarne vahend kaalu langetamiseks, siis pole ime, et inimestele tundub selline hind ahvatlev. Siiski on mustal turul müügil ravimid kontrollimata koopiad. Sellised leheküljed on toidu- ja ravimiameti järelvalve alt väljaspool ning seega kontrollimata. 

Inimesed, kes andsid WSJ-le intervjuusid rääkisid, et ostsid koopiaid semaglutiidi toodetest ja kogesid nii ebamugavustunnet kui ka tõsisemaid kõrvaltoimeid. 

Loe rohkem: 

I tüüpi diabeediga kulturismiharrastaja Amy Johnson ütles ajalehele, et ta ei saanud semaglutiidi retsepti, sest tema kehamassiindeks ei kuulunud ülekaalulisuse kategooriasse. Ta otsustas osta ravimi reguleerimata variandi veebist. Asjad läksid kiiresti halvaks, sest mõne nädala pärast tekkis ta maoparalüüs ja sage oksendamine. Varsti pärast seda lõpetas ta veebist ostetud toote kasutamise täielikult.

«Ma näen, et on põhjust, miks seda ei tohiks mustal turul müüa,» ütles Johnson. «Minu jaoks on kummaline, et leian veebist nii kergesti midagi semaglutiidi sarnast.»

WSJ märgib, et kui võttis ühendust Facebooki ja Instagrami omava Metaga, et sellised reklaamid on vastuolus ettevõtte reeglitega, mis keelavad reklaamimise ilma nõuetekohase loata ja heakskiiduta. Paljud reklaamid, mida WSJ reporterid nägid, eemaldati pärast Metaga ühendust võtmist.

Põgusa Google'i otsinguga leidis ka Futurism, et otsingumootor pakub sponsoreeritud reklaame reguleerimata semaglutiidi ja tirtsepatiidi kohta, kuigi ettevõtte enda juhised keelavad ravimeid müüvate apteekide reklaamide esitamise. Kui ettevõttelt antud teema kohta küsiti, leidsid nad, et reklaamid rikuvad nende eeskirju ja eemaldas need.

«Reklaamijad, kes pole meie sertifitseerimisprogrammi läbinud, ei tohi reklaamida retseptiravimite müüki,» ütles Google'i pressiesindaja. «See hõlmab selliseid ravimeid nagu Ozempic, Wegovy või Semaglutide.»

Isegi arsti poolt välja kirjutatud Ozempic'i ja Wegovy'i on seostatud terviseriskidega ja kalduvusega panna inimesed toitu vähem nautima. Internetis müüdavate järeletehtud ravimite tõttu suurenevad võimalikud probleemid. Kas need on üldse need, mida nad väidetavalt on? Kui jah, siis kas need on puhtad ja täpselt mõõdetud? Kas inimesed, kes neid ostavad, saavad neid ohutult ja täpselt mõõta ja süstida? Kas neil tekib kiusatus kasutada ohtlikke doose?

Uuringud on näidanud, et suur osa Ameerika naistest on kimpus söömishäiretega, paljud üritavad kaalust alla võtta olenemata sellest, kas nad olid ülekaalulised või mitte. Kuna inimesed võtavad juba kaalulangetamise eesmärgil ravimeid, kui nad ei ole ülekaalulised, on raske uskuda, et lihtne juurdepääs veebis ei too kaasa rohkem probleeme, kirjutab Futurism

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles