MELATONIIN LASTELE Loe, kuidas see mõjutab nende tervist

Jaana Otsa
, Suvereporter
Copy
Halb unehügieen võib mõjutada järgmise päeva produktiivsust
Halb unehügieen võib mõjutada järgmise päeva produktiivsust Foto: Pexels

Paljud lapsevanemad annavad oma lastele toidulisandina melatoniini, uskudes, et see aitab neil paremini magada ja puhata välja enne rasket koolipäeva. Tihtipeale ei arutata seda oma perearstiga ja puuduvad kindlad teadmised, kuidas see mõjutab laste tervist. 

Uuringus «American Academy of Sleep Medicine» (AASM) on leitud, et 46 protsenti vanematest annavad alla 13-aastastele lastele toidulisandina melatoniini. Umbes 30 protsenti nendest lastevanematest annavad melatoniini teismelistele. 

Melatoniin on looduslik hormoon, mis aitab reguleerida keha sisemist kella ja võib seetõttu tunduda lihtne lahendus uneprobleemidele. Siiski on vähe tõendeid selle kohta, kas melatoniin aitab lastel ja noortel teismelistel unetuse vastu.

AASM soovitab enne melatoniini või mõne muu toidulisandi lastele andmist võtta ühendust tervishoiutöötajaga. Melatoniini toidulisandid pole nagu käsimüügi- või retseptiravimid. Nad ei ole otseselt toidu- ja ravimiameti järelevalve all ning nende sisu võib erinevates toodetes märkimisväärselt erineda. 

Teadlased on uuringu jooksul leidnud, et pakendile märgitud melatoniini sisaldus võib tegelikkuses olla üle nelja korra suurem, ja vees lahustuvatel närimistablettidel on eriti suur varieeruvus. Mõned toidulisandid sisaldavad isegi muid keemilisi aineid, mis nõuavad eraldi retsepti. 

«Kuna paljusid laste unehäireid saab parandada käitumuslike muutustega, peaksid vanemad aitama lapsel luua järjepidevaid magamaminekurutiine ja järgima head unehügieeni enne melatoniini kasutamist,» sõnab AASMi avaliku ohutuse komitee esimees Adeel Rishi. 

Melatoniini andmise kavatsust lapsele tuleks arutada ka tervishoiutöötajaga. Lisaks sellele soovitavad spetsialistid hoida seda lastele kättesaamatus kohas. 

Akadeemia pakub järgmisi näpunäiteid lastel hea une saamiseks, et tunda ennast järgmisel päeval väljapuhanult: 

  • Hoida regulaarset uneaega, mis tähendab iga päev samal kellaajal magama minemist ja ärkamist. 
  • Piirata ekraaniaega enne magamaminekut. Näiteks lülitada kõik nutiseadmed välja 30 minutit enne magamajäämist. 
  • Luua lapsele lõõgastav õhtune rutiin, mis võib hõlmata näiteks sooja vanni või dušši, päeviku kirjutamist või lugemist. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles