NÄDALA KOKKUVÕTE Tehti mitu olulist avastust Alzheimeri tõve kohta

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on neuroloogiline häire, mille puhul aju aeglaselt taandareneb.
Alzheimeri tõbi on neuroloogiline häire, mille puhul aju aeglaselt taandareneb. Foto: Shutterstock

Mööduval nädalal vahendas Postimehe terviseportaal mitut Alzheimeri tõvega seotud uuringut. 

1. Vahendi Alzheimeri tõve ennetamiseks saab ise luua

Treeningul lihaskoes tekkiv hormoon irisiin võib aidata ennetada ja seljatada Alzheimeri tõbe, viitavad Massachusettsi üldhaigla uuringu tulemused. Irisiin on peamine vahendaja treeningust põhjustatud neprilüsiini taseme tõusule, mis põhjustab amüloid-beeta koormuse vähenemist. Neprilüsiin on amüloid-beetat lagundav ensüüm, mille aktiivsus on leitud olevat tõusnud Alzheimeriga hiirte ajus, kes olid füüsiliselt aktiivsed. Seega tasub trenni teha ka ajutervise nimel.

2. See peidetud tunnus võib näidata Alzheimeri tekkimise riski

Ajakirjas General Psychiatry avaldatud uuringus näidati olulist seost leukotsüütide telomeeride pikkuse ja dementsusriski vahel. Iga kord, kui rakk jaguneb, kromosoomid paljunevad ja telomeerid lühenevad veidi, mistõttu on telomeerid kujunenud rakkude vananemise ja vanusega seotud haigusriski näitajaks. Pärast soo ja vanuse arvestamist oli kõige lühemate leukotsüütide telomeeridega osalejatel 28 protsenti suurem tõenäosus Alzheimeri tõve diagnoosi saamiseks kui neil, kellel olid pikimad leukotsüütide telomeerid.

3. Teadlased avastasid uue põhjuse Alzhemeri taga

Oregoni terviseülikooli teadlaste uuring paljastab esimest korda, et Alzheimeri tõve ja vaskulaarse dementsusega patsientide aju valgeaines degenereerub mikrogliia. Mikrogliia rakud aitavad aju puhastada rakujäätmetest. Kui närvirakkude jätkeid kattev müeliin on kahjustatud, hakkab mikrogliia tavaliselt ala puhastama. Uues uuringus leidsid teadlased, et mikrogliia ise hävineb rauarikast müeliini koristades. Mikrogliia kahjustumine soodustab Alzheimeri tõve ja vaskulaarse dementsuse korral kognitiivset langust. 

TASUB TEADA

Eestisse jõudsid uue koroonatüve vastased vaktsiinid

Pfizeri lepingumuudatuse tulemusena saabub Eestisse septembris ja oktoobris ligikaudu 82 000 doosi XBB1.5 Covid-19 tüve vastu mõeldud Pfizeri vaktsiini, sealhulgas lastevaktsiine. Esimene partii on kohal, küll aga oodatakse eestikeelseid infolehti. Praegu on laos 465 850 doosi Pfizeri Comirnaty vaktsiine kõigile vanusegruppidele, ülejäänud tootjate vaktsiinid on kas aegunud või kohe aegumas. Maha kantud või mahakandmisel on 987 466 koroonavaktsiini doosi kokku 20 miljoni euro väärtuses.

Kuidas tulla toime, kui lähedane on teinud enesetapukatse või võtnud endalt elu?

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 190 inimest. Uuringute järgi mõjutab iga suitsiid keskmiselt 135 enesetapu teinud inimese lähikondlast, mis tähendab, et suitsiidi tõttu muutub haavatavamaks igal aastal umbes 27 000 inimest.

Peaasi.ee on kokku pannud abimaterjali inimestele, kes pärast lähedase suitsiidikatset või suitsiidi oma elu vähehaaval uuesti üles ehitavad. Abimaterjal võib aidata mõtestada oma lähedasega toimunut ja annab suuniseid, kuidas toimida. Abimaterjali lähedastele leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles