UNENIPID Kuidas möödapääsmatu öötööga ellu jääda?

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Stress
Stress Foto: Shutterstock

Kas oled tervishoiutöötaja, kes teeb öiste vahetustega tööd? Või hoopis üliõpilane, kellel on ees stressirohke eksam? Äkki hoopiski lapsevanem, kelle laps ei jää öösel magama? Sel juhul ei ole sulle öösel üleval püsimine võõras mure. Siin on sulle ideaalse uinaku strateegia püsimaks terve öö üleval nii, et olla produktiivne ka järgmisel päeval! 

Kasutades varasemate uuringute andmeid, on Jaapani Hiroshima Ülikooli teadlane Sanae Oriyama uurinud, kuidas mõjutavad öötöö ajal tehtud uinakud öörütmiga töötajate väsimustaset ja töövõimet. Unespetsialistid selgitavad, kas öise vahetuse ajal on üldse mõtet uinuda või teha selle asemel üks lühike uinak, et võidelda unisuse ja väsimuse vastu töövõime säilitamisel. 

Teadlased leiavad, et nende järeldused võivad kehtida ka eakatele. 

«90-minutiline uinak on parim viis pikaajalise töövõime säilitamiseks, 30-minutiline uinak aga jällegi väsimustaseme alandamiseks ning kiirete reaktsioonide säilitamiseks. Kui need kaks uinakut strateegiliselt omavahel kombineerida, võivad olla need väärtuslikuks meetmeks varahommikuse töö efektiivsuse saavutamisel, sealhulgas ka ohutuse seisukohast,» kommenteerib Oriyama. 

Päevavalguse ajal aktiveerib meie valgustundlik sisekeha ehk tsirkadiaan ärksust, samal ajal valmistub see ka öösel väljalülitumiseks. Öised vahetused mõjutavad meie ööpäevarütme, mis viib unisuseni, vähendab keskendumisvõimet ja efektiivsust töötamisel. Kui on vaja öisel ajal ärkvel püsida, siis öine uinak vähendab neid une negatiivseid mõjusid. 

Haiglates töötaval õenduspersonalil on tavaliselt lubatud puhata kõige rohkem kuni kaks tundi 12-tunnise öise vahetuse ajal. Teadlane Oriyama on uurinud erinevate uinaku strateegiate mõju, mille hulka kuuluvad 120-minutiline uinak ehk ühe uinaku rütm, kahe uinaku rütm ehk 90-minutiline uinak, millele järgneb 30-minutiline uinak vahepealse ärkveoleku hetkega ja öövalve jooksul mitte ühtegi korda tehtud uinak. 

Uuringu tulemustest selgub, et need, kes öise valve ajal uinakut ei tee või käituvad ühe uinaku rütmi kohaselt, kogevad suuremat väsimust kella 4:00-st 9:00-ni hommikuni võrreldes nendega, kes magavad öise vahetuse ajal kahe uinaku rütmi järgi. Kaks lühikest tehtavat uinakut aitavad vähendada unisust 6:00-9:00 kellaaegade vahemikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles