Lihtne muutus aitab vähendada vööümbermõõtu

PM Tervis
Copy
Isegi vähene mõõdukas ja intensiivne liikumine aitavad taljelt sentimeetreid kaotada.
Isegi vähene mõõdukas ja intensiivne liikumine aitavad taljelt sentimeetreid kaotada. Foto: Shutterstock

Südametervisele on istumisest kasulikum ükskõik milline muu tegevus, sealhulgas magamine, selgus uuest uuringust. Liikumine aitab normis hoida vererõhku ja glükoositaset, samuti kasvatada lihasjõudu, vahendab Medical News Today.

Isegi viieminutilise jalutuskäigu tegemine tööpauside ajal võib olla kasulik.

Briti südamefondi toetatud ja ajakirja European Heart Journal uues numbris avaldatud uuringu autorid ütlevad, et nende uurimus on esimene, mis hindab, kuidas erinevad liikumismustrid on 24-tunnise ööpäevatsükli jooksul seotud südametervisega.

Londoni ülikooli kolledži teadlased analüüsisid oma uuringus kuue uuringu andmeid, mis hõlmasid 15 246 inimest viiest riigist.

Iga osaleja kandis reiel seadet, mis mõõtis aktiivsust 24 tunni jooksul. Samuti lasid osalejad hinnata südametervist.

Südametervist mõõdeti kuue näitaja abil: kehamassiindeks, vööümbermõõt, HDL-kolesterool, HDL- ja üldkolesterooli suhe, triglütseriidid ja HbA1c.

Uuring tuvastas käitumisviisid, mis esinevad tavaliselt ööpäeva jooksul. Tegevuste mõju võrreldi istumise mõjuga.

Meeskond modelleeris, mis juhtuks, kui inimene vahetaks nädala jooksul iga päev käitumisviisi, et hinnata iga stsenaariumi mõju südametervisele. Istumise asendamine viieminutise mõõduka kuni intensiivse tegevusega avaldas juba märgatavat mõju südametervisele.

Teadlased ütlesid, et 54-aastase naise puhul, kelle keskmine kehamassiindeks oli 26,5, tähendas 30-minutiline muutus kehamassiindeksi vähenemist 0,64 võrra ehk 2,4 protsenti.

Igapäevase 30-minutilise istumis- või lamamisaja asendamine mõõduka või intensiivse liikumisega võib samuti tähendada vööümbermõõdu vähenemist 2,5 sentimeetri (2,7 protsendi) võrra ja glükeeritud hemoglobiinisisalduse vähenemist 1,33 mmol/mol (3,6 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles