HEA ELU TEEJUHT Miks me magame nii halvasti?

Tiina Jõgeda
, psühholoogiline nõustaja
Copy
Perfektsionistid magavad halvemini kui need, kes igal sammul täiuslikkust taga ei aja, sest perfektsionisti aju tegeleb ka und oodates planeerimise, korrastamise ja vigade analüüsimisega.
Perfektsionistid magavad halvemini kui need, kes igal sammul täiuslikkust taga ei aja, sest perfektsionisti aju tegeleb ka und oodates planeerimise, korrastamise ja vigade analüüsimisega. Foto: Shutterstock

Iga kolmas inimene on omal nahal tunda saanud, mida tähendavad unehäired. Üks vähkreb voodis tundide kaupa und oodates, teine norskab, kolmandal tõmblevad jalad, neljas piinleb õudusunenägude käes, viies on kuutõbine jne. Unehäirete klassifikaator kirjeldab halvasti magamise sümptomeid ja tagajärgi lehekülgede kaupa.

Eri põhjustel tekkivat insomniat – uinumisraskusi ja katkendlikku und – võib lugeda üheks kõige sagedasemaks tervisehäireks. Kõige levinumaks psüühikahäireks peetakse aga kroonilist unehäiret. Seda esineb umbes kuuel protsendil elanikkonnast.

Korralikult välja magamata inimene on ainult pool inimest. Magamine alla oma unevajaduse annab kohe tunda väsimusena, emotsioonide reguleerimise võime väheneb, vigu tehakse rohkem, kuid väsinud aju ei jaksa nende parandamisega tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles