Lastearst: Veenduge, et laste melatoniini kasutamine ei oleks suurema probleemi puhul abivahend

Jaana Otsa
, Ajakirjanik
Copy
Lapse uneprobleemidel võib olla spetsiaalne põhjus, mida ainult melatoniin ei aita lahendada.
Lapse uneprobleemidel võib olla spetsiaalne põhjus, mida ainult melatoniin ei aita lahendada. Foto: Shutterstock

Unepuuduses vanemad võivad vaadelda poeriilulil olevaid melatoniini sisaldavaid kummikomme kuldse piletina, et saada oma lapsed lõpuks magama ja ka ise puhkama. Aga kas see on ka ohutu?

«Uni on tervisliku kasvu, arengu ja käitumise võti, seega pole üllatav, et vanemad kasutavad oma laste abistamiseks melatoniini toidulisandeid,» ütleb Northwesterni ülikooli Feinbergi meditsiinikooli pediaatria dotsent dr Nia Heard-Garris.

Hiljutises väljaspool Northwesternit läbi viidud uuringus leiti, et alla 14-aastaste laste seas tarvitab üks viiest regulaarselt melatoniini. 

«Me tahame olla kindlad, et me ei kasuta melatoniini abivahendina suurema probleemi lahendamiseks.»

Chicago Ann & Robert H. Lurie lastehaigla lastearst ja ema Heard-Garris tunnistab, et on samuti näinud lapse magama panemisega vaeva, mis on mõnikord võitlus omaette. 

Arutelus Northwestern Nowiga tõi ta välja kolm sammu, mida vanemad saavad ja peaksid tegema enne melatoniini kasutamist:

1. Magamamineku rutiinid ilma ekraaniajata

«Pered võiksid üks kuni kaks tundi enne magamaminekut ekraani kasutamise lõpetada, tuled langetada, igal õhtul määrata magamamineku, vältida müra tekitavaid masinaid, kasutada kõrvatroppe või silmamaske ja aidata lastel rutiinist rahuneda. See hõlmab vanniskäiku, muusika kuulamist, lugemist või laulmist.»

2. Minimeerige nädalavahetustel ja puhkusel esinevaid segajaid 

«Nädalavahetused, puhkused ja suveaja muudatused võivad ka lapsevanemaid segada. Kui lapse unegraafikus esineb segajaid, proovige oma lapse tavapärasest uneajast mitte rohkem kui üks kuni kaks tundi kõrvale kalduda.»

3. Rääkige oma arstiga 

«Kui need soovitused ei aita, siis järgmiseks rääkige oma lapse lastearsti või tervishoiuteenuse osutajaga täiendava abi saamiseks. Seejärel võivad nad soovitada melatoniini, saatekirja unespetsialisti juurde või täiendavat meditsiinilist läbivaatust, et jõuda algpõhjuseni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles