Teadlased: pole üllatav, et just see dieet aeglustab aju vananemist

PM Tervis
Copy
Mõned piirkonnad ongi aju noorena hoidva köögiga. Seega midagi väga põrutavalt uut teadlased ei avastanudki, kuid leidsid kinnitust varem levinud arvamusele. Pilt Toscana restoranist on illustreeriv.
Mõned piirkonnad ongi aju noorena hoidva köögiga. Seega midagi väga põrutavalt uut teadlased ei avastanudki, kuid leidsid kinnitust varem levinud arvamusele. Pilt Toscana restoranist on illustreeriv. Foto: Nina Evensen / Pixabay

Värske uuringu käigus, milles kombineeriti aju skaneeringuid ja toitumise andmeid, on leitud toitainete profiil, mis pidurdab aju vananemist. Veelgi enam, see vastab kergesti järgitavale populaarsele toitumiskavale, millel on tõestatud mitmed muudki kasulikud mõjud.

Uuringu ajal tegid Nebraska-Lincolni ülikooli ja Illinois' ülikooli Urbana-Champaignis teadlased koostööd 100 kognitiivselt terve 65–75-aastase inimesega.

Nad kogusid osalejatelt vereproovid toitainete biomarkerite mõõtmiseks, tegid MRI-skaneeringud ja lasid vabatahtlikel teha erinevaid ajuteste. Samuti täitsid osalejad küsimustikke, kuhu koguti demograafilisi andmeid, teavet aktiivsustaseme kohta ja keha mõõtmistulemusi.

Kognitiivseid andmeid analüüsides avastasid teadlased kahte tüüpi aju vananemist: aeglasem kui tavaks peetud ja kiirenenud.

Kui nad kombineerisid kognitiivseid andmeid toitumise mõõtmistega, leidsid nad, et teatud toitainete profiil oli selgelt seotud nende inimestega, kelle aju vananes aeglasemalt. Eelkõige oli «nooremate ajudega» inimestel veres heal tasemel rasvhappeid, karotenoide, koliini, kahte tüüpi E-vitamiini ja antioksüdante. See toitainete profiil sarnaneb aga väga just Vahemere dieedi omaga.

«Meie uuringu ainulaadne aspekt seisneb selle kõikehõlmavas lähenemises, integreerides andmed toitumise, kognitiivse funktsiooni ja aju pildistamise kohta,» ütles juhtiv UNLi teadlane Aron Barbey, «me liigume kaugemale pelgalt kognitiivse soorituse mõõtmisest traditsiooniliste neuropsühholoogiliste testidega. Selle asemel uurime samal ajal aju struktuuri, funktsiooni ja ainevahetust, näidates otsest seost nende ajuomaduste ja kognitiivsete võimete vahel. Veelgi enam, me näitame, et need aju omadused on otseselt seotud toitumise ja dieetidega, nagu on näha toitainete biomarkerite mustritest.»

Kuigi teadlased ütlevad, et nende uuring oli ainulaadne oma analüütilise ranguse poolest, ei ole tulemused ehk liiga üllatavad, kuna Vahemere dieet, mis soosib täisteratooteid, puuvilju, köögivilju, kala ja tervislikke rasvu, on järjekindlalt esile kerkinud kui tervislik toitumiskava.

On tõestatud, et see aitab võidelda südame-veresoonkonna haiguste, II tüüpi diabeedi ja rinnavähi vastu ning võib isegi vähendada depressiooni sümptomeid noortel meestel. Lisaks saavutas see eelmisel aastal Ameerika südameassotsiatsiooni (American Heart Association) koostatud parimate dieetide edetabelis kolmanda koha.

Teadlased kavatsevad jätkata toitainete profiili uurimist, mis on seotud aeglasema aju vananemisega, ning selgitada täpsemalt välja konkreetsete toitainete mõju aju tervisele.

«Oluline järgmine samm hõlmab randomiseeritud kontrollitud uuringute läbiviimist,» ütles Barbey. «Neis uuringutes eraldame konkreetsed toitained, millel on soodsad seosed kognitiivse funktsiooni ja aju tervisega, ning manustame neid nutratseutilistena. See võimaldab meil kindlalt hinnata, kas nende toitainete profiilide taseme tõstmine viib usaldusväärselt kognitiivsete testide soorituse ja aju struktuuri, funktsiooni ja ainevahetuse mõõtmiste paranemiseni.»

Barbey ja tema meeskonna uuring on avaldatud ajakirjas Nature Aging

Allikad: Nebraska-Lincolni ülikoolEurekAlert ja New Atlas

Tagasi üles