Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas külmutatud köögiviljad on ikka tervislikud – vastus võib üllatada

Copy
Külmutatud köögiviljad on tervislikud.
Külmutatud köögiviljad on tervislikud. Foto: Shutterstock

Elukalliduse kriis mõjutab kulutamisharjumusi ja paljude jaoks tähendab see nädalase toidueelarve kärpimist, sealhulgas värskete puu- ja köögiviljade ostmist.

Austraalia statistikaameti andmetel tarbisid austraallased 2022–2023. aastal vähem puu- ja köögivilju kui eelneval aastal.

Puu- ja juurviljade tarbimine võib osutuda kulukaks, kui osta neid värskelt, vahendab The Conversation. Kasulike toidugruppide menüüsse lisamiseks on aga ka muid võimalusi. Näiteks külmutatud köögiviljad võivad olla isegi toitainerikkamad kui värsked, kuna neid külmutatakse kohe pärast korjamist. Samuti säilivad mineraalid, nagu kaltsium, raud ja magneesium külmutatud toodangus sarnaselt värskega.

Külmutatud köögiviljad aitavad vähendada ka toidujäätmeid, kuna saad kasutada vaid vajaminevat kogust. Lisaks saab köögivilju ise külmutada. Konserveeritud köögiviljad ja puuviljad on samuti odavam alternatiiv värskele toodangule, neid on samas mugav kasutada.

Fermenteeritud köögiviljad on samuti hea võimalus menüüd täiendada, kuna need säilitavad suure osa vitamiinidest ja mineraalidest ning sisaldavad probiootikume, mis on kasulikud soolestikule.

Siin on mõned näpunäited, kuidas lisada menüüsse rohkem looduse ande, isegi kui eelarve on piiratud.

  • Osta hooajalisi kohalikke puu- ja köögivilju, mis on alati odavamad.
  • Ära põlga ära inetuid puu- ja köögivilju, sest nende toitainesisaldus ja maitse ei erine ilusa väljanägemisega viljadest.
  • Vähenda toidujäätmeid, planeerides toidukordi ette ja külmutades ülejäägid.
  • Kasvata oma aias või potis maitsetaimi ja väiksemaid köögivilju, mis aitab pikas perspektiivis kulusid vähendada.
Tagasi üles