Veresuhkrut aitab alandada ootamatult lihtne nipp

PM Tervis
Copy
Veresuhkru kontrolli all hoidmine aitab hoida südame-veresoonkonna tervist.
Veresuhkru kontrolli all hoidmine aitab hoida südame-veresoonkonna tervist. Foto: Shutterstock

Regulaarne treening võib parandada mitmeid tervisenäitajaid. Kuid uus uuring näitab, et treeningu ajastus võib olla sama oluline kui treening ise, eriti veresuhkru taseme kontrollimisel.

Uuringu tegid kaks teadlast Hispaanias asuvast Granada ülikoolist. Nad uurisid 186 ülekaalulise ja/või rasvunud täiskasvanu andmeid. Uuritavate keskmine kehamassiindeks oli 32,9. Uuringus osalejate keskmine vanus oli umbes 47 aastat. Kõik kandsid kahe nädala jooksul glükoosimonitori ja liikumise jälgimiseks kiirendusmõõturit, vahendab Eureka Alert.

Teadlased leidsid, et osalejatel, kes tegid enam kui 50 protsenti oma mõõduka kuni tugeva intensiivsusega treeningust õhtutundidel kella 18 ja südaöö vahel, langes veresuhkru tase märkimisväärselt terve päeva jooksul – mitte ainult kohe pärast treeningut – võrreldes nendega, kes olid iga päev väheaktiivsed.

Uuringus klassifitseeriti aktiivseteks inimesed, kes treenisid iga päev 21,4 kuni 42,9 minutit, ja väga aktiivseteks inimesed, kes tegid rohkem kui 42,9 minutit trenni päevas. Madalama veresuhkru taseme saavutamine on oluline strateegia diabeedi vastu võitlemisel, eriti ülekaalulistel inimestel.

«Kui valdkond liigub erinevate krooniliste haiguste puhul individuaalsete treeningusoovituste poole, annab see uuring täiendavaid teadmisi peale selle, et patsientidele lihtsalt öelda, et liigu rohkem. Vaid tuleks liikuda nii sageli kui võimalik ja võimalusel eelistada pärastlõunast ja õhtust liikumist veresuhkru reguleerimiseks,» ütles Renee J. Rogers, Kansase ülikooli vanemteadlane, kes ei olnud uuringuga seotud.

Uue uuringu tulemused langevad kokku varasemate uuringutega, mis näitavad eeliseid teatud kellaaegadel treenimisel. Üks eelnev uuring näitas, et treeningu lõpetamine umbes kaks tundi enne magamaminekut võib oluliselt parandada und.

Teine uuring näitas, et naised, kes treenisid hommikuti, kaotasid tõenäolisemalt kõhurasva ja alandasid vererõhku, kuid kui nad treenisid õhtul, paranes nende ülakeha tugevus, vastupidavus ja üldine meeleolu. Selles samas uuringus ilmnes aga, et õhtul treenivad mehed alandasid sedasi toimides vererõhku, põletasid rohkem rasva ja vähendasid südamehaiguste riski.

Veel üks eelmise aasta uuring näitas, et skeletitervise puhul pole oluline, millal treenida, kuid kui valida iga päev sama aeg, on suurem tõenäosus hoida luud tervena.

Üldiselt on aga eelnevalt oldud veendumusel, et liiga hiline treenimine võib und segada, kuna see tõstab muuhulgas kehatemperatuuri, mis peaks juba veidi enne uinumist hakkama hoopis langema, valmistades keha nii ette uneks. Loe lähemalt siit, mis tagab hea une.

Veresuhkru ja treeningu kellaaja seost uurinud teadurid väidavad, et nende ja teiste sarnaste uuringute tulemused näitavad, kui oluline on soovitada patsientidele, et nad teeksid õigel ajal treeningut.

«Meie tulemused rõhutavad täpse treeninguretsepti tähtsust,» ütles uuringu kaasautor Jonatan R. Ruiz. «Kliinilises praktikas peaksid sertifitseeritud spordi- ja meditsiinipersonal kaaluma optimaalset treeningu aega, et suurendada nende ettekirjutatud treeningu ja kehalise aktiivsuse programmide tõhusust.»

Uuringu tulemused on avaldatud Obesity Society ajakirjas Obesity.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles