Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Alaseljavalu vastu leiti lihtne ja väga tõhus abinõu (1)

Copy
Seljavalu vaevab väga paljusid.
Seljavalu vaevab väga paljusid. Foto: Shutterstock

Ajakirjas The Lancet avaldatud uuringus selgub, et alaseljavaludega kimpus olnud täiskasvanud suutsid seda oluliselt paremini vältida, kui nad kõndisid regulaarselt.

Ligikaudu 800 miljonit inimest kogu maailmas kannatavad alaseljavalu all, mis on juhtiv  elukvaliteedi languse ja puude tekkimise põhjus. Korduvad alaseljavalu episoodid on samuti väga levinud, kusjuures seitsmel inimesel 10st, kes on ühest episoodist taastunud, esineb aasta jooksul uus episood, vahendab Macquarie ülikool.

Parimad praegused alaseljavalu leevendamise ja ennetamise praktikad soovitavad kombineerida treeningut ja teavet, mida antakse inimesele valu kohta. Kuid teatud treeninguvormid pole paljudele kättesaadavad.

Macquarie Ülikooli seljavalu uurimisrühm viis läbi kliinilise uuringu, et selgitada välja, kas kõndimine võiks olla tõhus, kuluefektiivne ja kergesti ligipääsetav sekkumine. Uuringus osales 701 täiskasvanut, kes olid hiljuti alaseljavalust taastunud. Osalejad jaotati juhuslikult kas individuaalse lähenemisega kõndimisprogrammi ja kuue füsioterapeudi kuue kuu jooksul juhendatud teabegruppidesse või kontrollgruppi.

Osalejaid jälgiti üks kuni kolm aastat, sõltuvalt sellest, millal nad uuringuga liitusid.

Uuringu vanemautor, Macquarie Ülikooli füsioteraapia professor Mark Hancock, ütleb, et leiud võivad oluliselt mõjutada alaseljavalu ravi. «Sekkumisgrupil oli vähem tegevust piiravat valu võrreldes kontrollgrupiga ja keskmine aeg enne valu kordumist oli pikem, 208 päeva (mediaan) võrreldes 112 päevaga,» selgitas professor Hancock. «Kõndimine on madala kuluga, laialdaselt kättesaadav ja lihtne harjutus, mida peaaegu igaüks saab teha, olenemata geograafilisest asukohast, vanusest või sotsiaalmajanduslikust staatusest.»

Uuringu teine autor dr Natasha Pocovi lisas, et programm oli ka väga kuluefektiivne. «See parandas inimeste elukvaliteeti, vähendas vajadust tervishoiuteenuste järele ja vähendas töölt puudutud aega poole võrra,» ütles ta.

Treeningupõhised sekkumised alaseljavalu ennetamiseks, mida on varem uuritud, on tavaliselt grupipõhised ja vajavad tihedat kliinilist järelevalvet ning kallist varustust, mistõttu ei pruugi need olla paljudele kättesaadavad. Uus uuring on näidanud, et kõndimist võib edukalt rakendada palju suuremas ulatuses kui teisi treeninguvorme.

Tagasi üles