/nginx/o/2024/06/21/16169966t1h3447.jpg)
Jaanipühade ajal tasub toiduga piiri pidada. Soovitusi jagab Fitlapi toitumisnõustaja Irina Tamme.
Jaanipühade ajal tasub toiduga piiri pidada. Soovitusi jagab Fitlapi toitumisnõustaja Irina Tamme.
Kui ei taha jaaniõhtul üle süüa ja pärast raske enesetunde käes ägiseda tasub meeles pidada ja järgida järgmisi nõuandeid:
Rasvase sealiha asemel saab aga alati valida taisemad tükid või grillida hoopis midagi muud. Headeks alternatiivideks on näiteks linnuliha ja kala, samuti võib grillida erinevaid köögivilju.
Kui lihast on isu täis, võib selle asendada ka juustuga. Arvestada tasub, et kala ja linnuliha saavad kiiremini valmis, seega selleks, et neid mitte ära kuivatada, tuleb need kiiremini grillilt ära võtta.
Köögiviljade puhul tuleks kõvemad, nagu näiteks kartul, porgand, peet, enne grillile panemist poolpehmeks keeta. Baklažaani aga tasub mõru meki vältimiseks viiludeks lõigata, raputada peale veidi soola ning lasta mõned minutid seista.
Grillida saab enamikke köögvilju: sparglit, paprikat, tomatit, brokolit, lillkapsast, kapsast, baklažaani, suvikõrvitsat, peeti, porgandit, bataati, kaalikat, redist, samuti seeni. Tuleb lasta vaid fantaasial lennata.
Köögivilju võib grillida nii vardas kui grillpannil kui ka hoopiski fooliumalusel. Viimase puhul tasub siiski küpsetuspaber sisse sättida, et vältida alumiiniumi kahjulikku mõju. Köögivilju võib marineerida eelnevalt, maitsestada vahetult enne grillile panemist või hoopis pärast grillimist. Tasub julgelt katsetada ja lasta end üllatada. Ning isegi kui lihast loobuda ei taha, saab köögiviljadest teha erinevaid põnevaid lisandeid ja nautida neid koos lihaga.