Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mida teha, et pühade ajal mitte üle süüa?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Jaanipühade ajal tasub toiduga piiri pidada. Soovitusi jagab Fitlapi toitumisnõustaja Irina Tamme. 

Kui ei taha jaaniõhtul üle süüa ja pärast raske enesetunde käes ägiseda tasub meeles pidada ja järgida järgmisi nõuandeid:

  • Tuleb ennast korralikult välja puhata, sest unepuudus suurendab söögiisu ja näksimise soovi.
  • Päeva jooksul ei tohiks jätta toidukordi vahele, sest muidu on õhtuks hundiisu ja üle süüa väga lihtne.
  • Tuleb päeva jooksul piisavalt vett juua, siis pole ohtu ajada janu näljaga segamini.
  • Enne õhtust grilli tasub jalutamas käia või teha trenni – nii on päevane energiakulu suurem ja liigutamisest hea enesetunne tagatud.
  • Lauale tasub panna lisaks lihale erinevaid salateid, köögiviljavaagnaid, puuvilju ning marju.
  • Ei tohiks liialdada alkoholiga, vaid katsetada erinevaid enda valmistatud alkoholivabu kokteile, jääteed ja maitseveesid.
  • Grillimiseks tasub valida rasvarikka liha asemel vähemrasvasemad alternatiivid.
  • Võib korraldada erinevaid mänge, et saaks vahepeal söömisest pause teha ja ennast liigutada.

Rasvase sealiha asemel saab aga alati valida taisemad tükid või grillida hoopis midagi muud. Headeks alternatiivideks on näiteks linnuliha ja kala, samuti võib grillida erinevaid köögivilju.

Kui lihast on isu täis, võib selle asendada ka juustuga. Arvestada tasub, et kala ja linnuliha saavad kiiremini valmis, seega selleks, et neid mitte ära kuivatada, tuleb need kiiremini grillilt ära võtta.

Köögiviljade puhul tuleks kõvemad, nagu näiteks kartul, porgand, peet, enne grillile panemist poolpehmeks keeta. Baklažaani aga tasub mõru meki vältimiseks viiludeks lõigata, raputada peale veidi soola ning lasta mõned minutid seista.

Grillida saab enamikke köögvilju: sparglit, paprikat, tomatit, brokolit, lillkapsast, kapsast, baklažaani, suvikõrvitsat, peeti, porgandit, bataati, kaalikat, redist, samuti seeni. Tuleb lasta vaid fantaasial lennata.

Köögivilju võib grillida nii vardas kui grillpannil kui ka hoopiski fooliumalusel. Viimase puhul tasub siiski küpsetuspaber sisse sättida, et vältida alumiiniumi kahjulikku mõju. Köögivilju võib marineerida eelnevalt, maitsestada vahetult enne grillile panemist või hoopis pärast grillimist. Tasub julgelt katsetada ja lasta end üllatada. Ning isegi kui lihast loobuda ei taha, saab köögiviljadest teha erinevaid põnevaid lisandeid ja nautida neid koos lihaga.

Tagasi üles