Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lihtne elumuutus aitab langetada kaalu ja vältida vähki

Copy
Värske kraam toetab nii soolebakterite kui inimese heaolu.
Värske kraam toetab nii soolebakterite kui inimese heaolu. Foto: Shutterstock

Läänelikud toitumisharjumused suurendavad põletikulise soolehaiguse ja vähi tekkeriski, näitas ülemaailmne toitumisuuring.

Uuringus analüüsiti kuut levinud toitumistava ja nende mõju soole mikrobioomile, mis on soolestikus elavate mikroorganismide kogukond, ning kuidas selle koostise muutumine mõjutab tervist. Leiud viitavad sellele, et soolestiku mikrobioomi koostis ja suhteline arvukus võivad oluliselt muuta peremeesorganismi vastuvõtlikkust haigustele, toitainete ainevahetust ja isegi psühholoogilist heaolu.

Ajakirjas Nature Reviews Microbiology avaldatud uuringus olid luubi all Vahemere dieet, kõrge kiudainesisaldusega toitumine, samuti taimse toidu põhine, kõrge valgusisaldusega, ketogeenne ja läänelik dieeti.

Ülevaates rõhutatakse, et erinevad toitumistavad muudavad ka seda, kuidas ainevahetuse käigus toodetakse olulisi molekule, näiteks lühikese ahelaga rasvhappeid.

Teadlased nendivad, et läänelikke toitumistavasid saadavad kahjulikud mõjud, näiteks kõrgem põletikutase soolestikus ja nõrgem immuunvastus, mis on iseloomulik kõrge rasva- ja suhkrusisaldusega toitudele. See võib rajada teed mitmetele haigustele. 

Taimsel toidul põhinev ja kiudainerikas toitumine toetavad aga tervist. Kiudainerikast toitumist on juba pikka aega soovitatud eeliste tõttu, mille see annab kaalu langetamiseks. Uues uuringus leidis kinnitust, et kiudaineterikas toitumine võib vähendada krooniliste haiguste, sealhulgas vähi ja II tüüpi diabeedi riski. Samuti toetab see baktereid, kel on märkimisväärne võime metaboliseerida keerulisi polüsahhariide, mis aitab samuti toetada tervist. Kiudaineid leidub ohtralt kaunviljades, täisteratoodetes, pähklites ja seemnetes, puu- ja köögiviljades.

Vahemere dieet, mis on rikas puu- ja köögiviljade poolest, aitab tõhusalt hallata südame-veresoonkonnahaigusi, põletikulist soolehaigus ja II tüüpi diabeeti.

Allikas: News Medical ja Medical Xpress

Tagasi üles