Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nii palju samme päevas aitab ületada istuva eluviisi ränka mõju (1)

Copy
Iga samm loeb.
Iga samm loeb. Foto: Shutterstock

Tõenäoliselt on kõik kuulnud vana ütelust, et täiskasvanud peaksid eesmärgiks seadma 10 000 sammu päevas. See lähenemine annab selge sõnumi rohkem liikuda, kuid ei arvesta, kui erinevad on inimeste eluviisid ja kehad.

Rahvusvaheline teadlaste meeskond tuvastas, et isegi kõige istuvama eluviisiga inimesed saavad istumise kahjulikke mõjusid vähendada, tehes päeva jooksul rohkem samme, vahendab Science Alert.

Istuv eluviis on üsna tavaline ning on teada, et see on seotud suurema südame-veresoonkonnahaiguste, vähi ja diabeedi riski ning lühema elueaga. Need riskid on väiksemad inimestel, kes astuvad rohkem samme ja kõnnivad kiiremas tempos.

Kuid ei olnud selge, kas ülimalt istuva eluviisiga inimesed võiksid neid terviseriske igapäevaste sammudega vähendada.

Uuest uuringust selgus, et 9000–10 000 sammu iga päev on optimaalne, et võidelda väga istuva eluviisi vastu, vähendades südame-veresoonkonnahaiguste riski 21 protsenti ja suremuse riski 39 protsenti.

Mida rohkem samme inimesed astusid hoolimata nende muidu istuvast eluviisist, seda väiksem oli nende südame-veresoonkonnahaiguste ja varajase surma risk. Seega, kontoritöötajad ei ole täiesti hukule määratud, kuigi teadlased rõhutavad, et oluline on siiski püüda vähendada üldist istumisaega.

«See ei ole kindlasti vabastus neile, kes veedavad liigselt aegu istudes,» ütles rahvatervise teadlane Matthew Ahmadi Sydney ülikoolist Austraaliast. «Kuid see kannab olulist sõnumit, et igasugune liikumine loeb ja inimesed saavad ja peaksid püüdma vähendada vältimatut istumisaega, suurendades oma igapäevast sammude arvu.»

Uuring ilmus ajakirjas British Journal of Sport Medicine.

Tagasi üles