Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Unevõlg suurendab südamehaiguste riski

Copy
Magamine, unetus.
Magamine, unetus. Foto: Shutterstock

Kehv uni võib suurendada südamehaiguste riski, kuid puhkamiseks aja leidmine pingelises töögraafikus võib sageli olla keeruline. 

Unevõlg on lõhe kvaliteetse une koguse (umbes seitse tundi igal öösel) ja saadava une vahel. Kroonilist unevõlga on seostatud mitmesuguste tõsiste terviseprobleemidega, sealhulgas südamehaigused, neeruhaigused, kõrge vererõhk, diabeet, insult, rasvumine ja depressioon.

Et hinnata kompenseeriva une eeliseid südamehaiguste riskile, uuris Fuwai haigla riikliku nakkushaiguste laboratooriumi ja Pekingi riikliku südame-veresoonkonna haiguste keskuse teadlaste meeskond 90 903 osalejat, kes olid osa Ühendkuningriigi biopanga projektist, edastab Medical Daily

Osalejate uneandmed registreeriti kiirendusmõõturite abil ja liigitati kvartiilidesse.

Osalejad, kes teatasid, et magavad vähem kui seitse tundi ööpäevas, klassifitseeriti unepuuduse all kannatavateks. Kokku tuvastati enda esitatud andmete põhjal unepuudus 19 816 osalejal ehk 21,8 protsendil.

Haiglakirjete ja surmaregistri teabe abil hindasid teadlased südamehaiguste, nagu südame isheemiatõbi, südamepuudulikkus, kodade virvendus ja insult, esinemissagedust.

Uurijad jälgisid osalejaid keskmiselt umbes 14 aastat, pärast mida leiti, et kõige kompenseerivama unega 4. kvartiili osalejatel oli 19 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse võrreldes 1. kvartiili osalejatega, kellel oli kõige vähem kompenseeriv uni.

«Piisav kompenseeriv uni on seotud väiksema südamehaiguste riskiga. Seos muutub veelgi selgemaks nende inimeste seas, kes kogevad regulaarselt tööpäeviti ebapiisavat und,» ütles uuringu kaasautor hr Yanjun Song.

«Meie tulemused näitavad, et märkimisväärsel osal unepuuduses olevatest inimestest tänapäeva ühiskonnas on südamehaiguste määr oluliselt madalam, kui nad magavad nädalavahetustel rohkem und tasa, võrreldes nendega, kellel on vähem unehäireid,» ütles autor hr Zechen Liu.

Märksõnad

Tagasi üles