Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vereringeprobleemide ohtu suurendab populaarne komme

Copy
Seisulauad pole uus imevahend südamehaiguste vastu.
Seisulauad pole uus imevahend südamehaiguste vastu. Foto: Shutterstock

Pikaajaline seismine ei paranda südame-veresoonkonna tervist, vaid võib suurendada riski vereringeprobleemideks, nagu veenilaiendid ja süvaveenitromboos, näitas ajakirjas Epidemiology avaldatud Sydney ülikooli teadlaste uuring.

Kuigi seisulauad on muutunud kontoritöötajate seas populaarseks istuva eluviisi kahjude leevendamiseks, ei too ohtralt seismine soovitud tulemusi. Uuringust selgus, et tavapärasest enam seismine ei vähenda südamehaiguste (nagu südame isheemiatõbi, insult või südamepuudulikkus) riski, vahendab Sydney ülikool.

Samuti ilmnes, et üle 10 tunni päevas istumine suurendab nii südame-veresoonkonnahaiguste kui ka ortostaatiliste probleemide (näiteks pearinglus seismisel) riski. See rõhutab vajadust kogu päeva jooksul rohkem liikuda. Lihtsad tegevused, nagu lühikesed jalutuskäigud, treppide kasutamine või sagedased pausid istumisest, võivad aidata vähendada terviseriske.

Uuringu kaasautorid dr Matthew Ahmadi ja professor Emmanuel Stamatakis soovitavad istuva eluviisiga inimestel keskenduda liikumisele ja mõõdukale kuni intensiivsele füüsilisele tegevusele. Näiteks juba kuus minutit intensiivset või 30 minutit mõõdukat liikumist päevas võib aidata vähendada südamehaiguste riski ka neil, kes muidu ohtralt istuvad.

Uuringus kasutati 83 013 Ühendkuningriigi täiskasvanu andmeid. Uuritavad kandsid spetsiaalseid randmeandureid, et jälgida nende liikumist ja tervist seitsme kuni kaheksa aasta jooksul.

Tagasi üles